Hidroelectrica va activa, pentru a doua oara in ultimul an, clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare. “Am dispus pregatirea documentatiei necesare”, a declarat, pentru HotNews, Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica ar putea intra in situatie de forta majora de la 1 august din cauza conditiilor hidrologice nefavorabile. Borza a precizat ca, anul acesta, productia companiei Hidroelectrica va fi si mai slaba decat in 2011. “Se vor obtine circa 13 TWh, in conditiile in care, anul trecut, a fost de 14 TWh, iar in 2010 de aproximativ 20 TWh”, a afirmat Remus Borza.
La sfarsitul lui septembrie 2011, Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, reducand livrarile de energie proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa.
In acel moment se aflau in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct (n.red. contractele cu “baietii destepti”), cat si cele de pe piata reglementata. Hidroelectrica a livrat intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.
Clauza de forta majora a fost aplicata in toate contractele de vanzare a energiei electrice incepand din septembrie.
Hidroelectrica a prelungit, la sfarsitul lunii martie, situatia de forta majora invocand o reducere a productiei energiei electrice cu 40% din cauza debitelor scazute ale apelor.
Pe 1 Mai, Hidroelectrica a iesit din situatia de forta majora, reluand livrarile de energie conform contractelor aflate in derulare.