• Constantin Negoi a pierdut scaunul de primar, dar a ajuns consilier judetean
La inceputul lunii aprilie 2012, printr-o hotarare controversata, Guvernul Ungureanu a alocat primariilor – marea majoritate conduse de pedelisti – fonduri totale in valoare de 648 milioane de lei (echivalentul a 148 milioane de euro), din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului. S-a creat mare valva, inainte si dupa aparitia acestei hotarari guvernamentale, in special pentru ca Mihai Razvan Ungureanu a impartit bani din rezervele statului – inainte de campania electorala – cu destinatie speciala pentru primarii portocalii.
Si in Prahova situatia a fost similara tuturor celorlalte judete din tara, majoritatea celor 53 de localitati din lista fiind alese in special pe criterii politice. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca liderii PDL au „uitat” sistematic, ani la rand, ca judetul are 104 localitati si ca, in nenumarate randuri, din partea guvernelor pedeliste doar orasele si comunele cu edili democrat-liberal au beneficiat de o atentie financiara speciala!
La inceputul lunii mai, Guvernul Ponta a solicitat returnarea fondurilor. Pe 8 mai, in sedinta Guvernului, s-a emis o hotarare prin care primariile erau obligate sa dea inapoi banii necheltuiti. In multe situatii, primarii pedelisti au recurs la orice mijloace – chiar si ilegale – de a nu se conforma deciziei noului guvern.
In Prahova, unul dintre exemple este cel al fostului primar al comunei Puchenii Mari, Constantin Negoi, actual consilier judetean (in foto, depunand juramantul „pentru binele locuitorilor judetului Prahova”). In urma verificarii modului in care au fost utilizate fondurile alocate din Fondul de rezerva bugetara, efectuata la Primaria Puchenii Mari de catre reprezentantii Camerei de Conturi Prahova si ai Directiei Generale de Finante Publice Prahova, s-a redactat o nota de constatare din care reiese foarte clar ca niciun ban din suma de 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi) nu a fost cheltuit in conformitate cu destinatia legala. Controlul a evidentiat ca „unitatii administrativ-teritoriale a comunei Puchenii Mari i-a fost alimentat contul de venituri cu suma de 500.000 de lei, cu nota contabila nr. 318/27.04.2012”, precum si ca acesti bani veniti din fondul de rezerva bugetara au fost utilizati complet aiurea: „0 (n.n.-zero) lei potrivit destinatiei prevazute de HG 255/2012”, toate cele cinci miliarde de lei vechi folosindu-se „pentru plati in afara destinatiei legale (plati curente si alte plati), din care 99.017,5 lei – pana la data de 8.05.2012 si 400.982,5 lei – dupa data de 8.05.2012”. Tupeul fostului primar din Puchenii Mari (ajuns consilier judetean pe lista PDL, in urma alegerilor din 10 iunie) reiese tocmai din cheltuirea celei mai mari parti a sumei primite cadou de la Guvernul Ungureanu dupa ce Victor Ponta a cerut restituirea banilor neutilizati. Problema actuala este ca toti cei 500.000 de lei trebuie dati inapoi, asa cum a concluzionat echipa de control, la sfarsitul lunii iunie: „Pentru suma de 500.000 de lei, neutilizata conform destinatiei prevazute de HG 255/2012, ordonatorul principal de credite al bugetului local va lua masuri imediate pentru virarea sumelor datorate bugetului de stat”. Prin urmare, Constantin Negoi s-a folosit de banii primiti de la fostul premier Ungureanu, iar Primaria Puchenii Mari va ramane cu o „gaura” de cinci miliarde de lei vechi. Cine va raspunde pentru golul ce va ramane, in urma folosirii banilor chiar in campania electorala de catre fostul primar pedelist?
Acest lucru va trebui sa il aiba in vedere institutiile de ancheta, pornind chiar de la nota de constatare incheiata dupa verificarile efectuate de Camera de Conturi Prahova si de Directia Generala de Finante Publice Prahova. In treacat fie spus, Codul Penal al Romaniei prevede – la art. 302 indice 1 – ca „schimbarea destinatiei fondurilor banesti sau a resurselor materiale fara respectarea prevederilor legale, daca fapta a cauzat o perturbare a activitatii economico-financiare sau a produs o paguba unui organ ori unei institutii de stat sau unei alte unitati (…), se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Daca fapta prevazuta la alin. 1 a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi”.
Violeta STOICA