• Sentinta poate fi atacata la Curtea de Apel Ploiesti

Trimisi in judecata in primavara anului trecut, doi fosti primari ai comunei prahovene Paulesti au fost condamnati, in prima instanta, la cate trei ani si patru luni de inchisoare cu executare, decizia judecatorilor de la Tribunalul Prahova putand fi atacata cu apel si, ulterior, cu recurs. Magistratii s-au pronuntat, luni, 2 iulie, in dosarul al carui obiect au fost „infractiuni de coruptie”, avandu-i ca inculpati pe Ion Serban si pe Dumitru Dinca, fosti primari ai comunei Paulesti in doua mandate consecutive, intre 2000-2004, respectiv intre 2004-2008.

Potrivit sentintei, Ion Serban si Dumitru Dinca au fost condamnati la cate trei ani si patru luni de inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi – cu exceptia dreptului de a alege – ca pedeapsa complementara.
Judecatorii au aratat, de asemenea, ca instanta „admite actiunea civila formulata de partea civila Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti si obliga inculpatul Dinca Dumitru, in solidar cu partea responsabila civilmente – Primaria comunei Paulesti, prin primar – la plata sumei de 1.753.752,26 lei catre partea civila Agentia de Plati Pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti”. De asemenea, magistratii au decis sa-l oblige pe Dumitru Dinca, in solidar cu Ioan Serban, cat si cu partea responsabila civilmente (Primaria comunei Paulesti, prin primar), la plata sumei de 1.679.342,5 lei catre partea civila Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti.
Pe de alta parte, instanta prahoveana a hotarat desfiintarea „inscrisurilor falsificate”, printre care se regasesc acte premergatoare obtinerii finantarii europene pentru realizarea canalizarii si a unei statii de epurare pe raza comunei Paulesti. Cei doi condamnati au drept de apel la Curtea de Apel Ploiesti si, ulterior, de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit unui comunicat din luna aprilie 2011, emis de catre reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti al acestei structuri i-a trimis in judecata pe Ion Serban (primar al comunei Paulesti in perioada 2000-2004) si pe Dumitru Dinca (edil intre 2004-2008), in sarcina carora procurorii anticoruptie „au retinut infractiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau in numele lor si infractiunea de inselaciune care a avut consecinte deosebit de grave”. Conform rechizitoriului, „in cursul anului 2003, intre Consiliul Local Paulesti, in calitate de beneficiar si Agentia SAPARD, in calitate de Autoritate Contractanta, a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila pentru realizarea proiectului „Investitie noua canalizare si statie de epurare Paulesti, judetul Prahova”. Reprezentantul legal al proiectului, inculpatul Serban Ion, primar al comunei Paulesti, a folosit si prezentat Agentiei SAPARD o Hotarare a Consiliului Local al Comunei Paulesti din luna august 2002 in cuprinsul careia sunt mentionate date nereale privind existenta surselor de finantare necesare punerii in practica a proiectului. In aceasta modalitate, beneficiarii proiectului au obtinut pe nedrept fonduri europene si fonduri din bugetul national in suma totala de 3.395.118,26 lei, echivalentul a 895.440,94 euro.
In continuare, pe parcursul derularii proiectului, incepand cu luna iulie 2004, responsabil legal al proiectului a devenit inculpatul Dinca Dumitru, succesorul lui Serban Ioan in functia de primar al aceleiasi comune, care a prezentat la Agentia SAPARD mai multe documente contrafacute (Raportul de evaluare a ofertelor si inscrisurile subsecvente) privind parcurgerea procedurii de reevaluare a ofertelor depuse pentru acordarea contractului de executie de lucrari. Astfel, au fost obtinute pe nedrept fonduri nerambursabile europene si din bugetul national in suma totala de 3.221.052,3 lei, echivalentul a 849.532,28 euro. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.816.288,23 lei, avand in vedere ca o parte din prejudiciu a fost recuperat”.

Dumitru Dinca nu a vrut sa comenteze decizia instantei

Contactat telefonic, unul dintre fostii primari ai comunei Paulesti – Dumitru Dinca, ales la 10 iunie 2012 in functia de consilier local din partea UNPR – nu a dorit sa comenteze decizia luata de catre instanta de fond. Acesta ne-a declarat, totusi, ca va face apel la aceasta hotarare de condamnare a sa si ca se considera nevinovat, asa cum este si predecesorul sau, Ion Serban. „Am muncit 40 de ani pentru aceasta comuna. Sunt nevinovat, atat eu, cat si Serban”, au fost precizarile facute de catre fostul edil care a condus Paulestiul in perioada 2004-2008.
Actualul primar al comunei Paulesti, Ion Dragusin, s-a aratat stupefiat de vestea ca predecesorii sai au fost condamnati la inchisoare. Acesta a declarat, ieri, ca nu cunostea decizia instantei in acest proces si ca inca nu se poate pronunta in legatura cu banii pe care ar trebui sa ii achite Primaria Paulesti, in solidar, ca parte responsabila civilmente, catre APDRP.
Violeta STOICA