“CCR s-a politizat prea mult, a devenit o a treia camera a Parlamentului, care analizeaza tot ce decide Parlamentul. Asta chiar nu e in regula. Trebuie schimbat modul in care functioneaza CCR, trebuie ca cei 9 judecatori sa nu mai fie numiti politic. Membrii CCR trebuie alesi dintre judecatorii de la ICCJ”, a declarat ieri premierul Victor Ponta.
Victor Ponta a adaugat ca: “Modul de selectare a judecatorilor de la CCR trebuie schimbat. In 2013 trebuie sa alegem judecatori nu dintre oamenii politici, ci dintre judecatorii de la ICCJ. Care chiar sa judece, nu sa aiba recunostinta fata de cei care i-au pus acolo. In 2013 or sa fie 3 judecatori. Ce facem, ii schimbam pe cei ai domnului Basescu cu cei de la USL? Haideti sa ii numim din randul judecatorilor de la ICCJ.”
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, raspunzand unei intrebari, ca Legea de functionare a Curtii Constitutionale va fi modificata astfel incat in 2013 cele trei noi mandate vor fi preluate de judecatori numiti dintre cei de la ICCJ.
El a spus ca CC s-a politizat si ca deciziile se iau cu un vot de 5 la 4.
“Cinci judecatori citesc Constitutia intr-un fel si patru in alt fel? Inainte deciziile se luau prin consens, iar daca era o opinie separata, era o exceptie”, a spus Ponta.
Conform Constitutiei, Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei si se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.
“Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei”, prevede Constitutia.
Judecatorii Curtii Constitutionale aleg, prin vot secret, presedintele acesteia, pentru o perioada de 3 ani.
Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din judecatorii ei, din 3 in 3 ani, in conditiile prevazute de legea organica a Curtii.
Legea fundamentala mai prevede ca judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior. Functia de judecator al Curtii Constitutionale este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior. Judecatorii Curtii Constitutionale sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.