Deconturi de TVA de peste 1.137 milioane de lei

In luna precedenta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a admis rambursarea unor deconturi de TVA in valoare totala de 1.137,9 milioane de lei, prin cele trei forme prevazute de lege: deconturi cu compensare si restituire, deconturi cu compensare integrala, deconturi cu compensare partiala. In cazul sumelor de restituit, care au totalizat peste 886 milioane de lei, plata efectiva catre firmele beneficiare se va face in doua transe.
La nivelul judetului nostru, au fost aprobate, in luna trecuta, 41 de cereri de rambursare a TVA, cu o valoare totala de 20.824.599 de lei.

Fisuri serioase in activitatea de control a ANAF

Reprezentantii Curtii de Conturi a Romaniei au constatat ca principala deficienta a functionarilor ANAF este controlul de slaba calitate la nivel local, urmata de neactualizarea in permanenta a programelor informatice referitoare la conturile bancare ale contribuabililor, fapt care conduce la inlesnirea fraudarii statului. Asa se face ca, din cauza evaziunii fiscale, Romania pierde, anual, intre 10 si 15 miliarde de euro. Altfel spus, daca functionarii ANAF ar fi fost capabili sa stranga acesti bani, Romania nu ar mai fi fost nevoita sa se imprumute cele 20 de miliarde de euro la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Neanuntarea unui accident de munca este contraventie

In eventualitatea in care, in cadrul unei firme se produce un accident la locul de munca, un accident de traseu (n.n. – in afara incintei firmei) ori a fost identificata o boala profesionala, conducerea societatii cu pricina este obligata sa anunte inspectoratul de munca din judetul respectiv. Neanuntarea evenimentelor produse constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 de lei la 7.000 de lei. In cazul evenimentelor produse cu incapacitate temporara de munca, angajatorul este cel care cerceteaza faptele respective. In schimb, in cazul deceselor, al accidentelor colective, al incidentelor periculoase sau al evenimentelor soldate cu invaliditate de munca, precum si in situatiile cu persoane date disparute, cercetarea este de competenta inspectoratelor teritoriale de munca.

ANSVSA are o noua conducere

Prin decizie a primului ministru, in functia de presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), cu rang de secretar de stat, a fost numit Mihai Turcanu, care-l inlocuieste din functie pe Radu Roatis Chetan.
De asemenea, ca vicepresedinti ai acestei institutii au fost numiti Vladimir Alexandru Manastireanu si Marian Pintur, care-i inlocuiesc pe Csutak-Nagy Laszlo si Corneliu Ceica.