Topul meseriilor deficitare din Romania
Inginerii si muncitorii cu o inalta calificare sunt cel mai greu de gasit pe piata muncii de catre angajatorii din Romania, conform unui recent studiu realizat de catre compania Manpower. In afara acestor categorii, piata muncii din tara noastra duce o lipsa acuta si de alte meserii, precum reprezentanti de vanzari; operatori de productie; personal IT; tehnicieni; personal contabil-financiar; soferi; bucatari. ” In acest an, aproximativ 45 la suta dintre angajatorii din Romania nu reusesc sa gaseasca oameni potriviti pentru toate pozitiile deschise de firma, fata de 53 la suta in anul trecut”, arata studiul amintit, care a fost realizat pe baza raspunsurilor a 38.000 de angajatori din 41 de tari ale lumii.
Ploiestiul va avea un nou mall
In locul fostei fabrici „Flacara” se va construi un modern centru comercial – „AFI Palace Ploiesti”, a carui piatra de temelie a fost pusa pe 30 mai si care urmeaza a fi dat in folosinta in luna octombrie 2013. Realizat de compania AFI Europe, noul mall va asigura 29.000 mp spatiu de retail, cu un design modern si atragator, distribuiti pe doua etaje, precum si 1.000 de locuri de parcare. Printre viitorii chiriasi ai mall-ului figureaza branduri importante de retail, precum Bigotti, New Look, Jolidon, Flanco, Musette, Samsonite, Arsis Vodafone, Sensiblu, Maxbet.
Legumicultorii afectati de intemperiile iernii, despagubiti
Cei aproximativ 2.950 de producatori (intre care figureaza si unii din Prahova), ale caror sere si solare au fost afectate de caderile masive de zapada din perioada ianuarie-februarie 2012, vor fi despagubiti. Conform unei recente hotarari a Guvernului, sprijinul financiar pe care-l va incasa fiecare producator agricol afectat va fi de pana la 7.500 euro, respectiv 33.000 de lei. Mai exact, producatorii agricoli persoane fizice vor fi despagubiti cu 18 lei/mp de geam distrus si/sau 2,25 lei/mp folie, iar cei cu statut de persoane juridice – cu 24 lei/mp pentru geam si/sau 3 lei/mp in cazul foliei deteriorate de intemperiile iernii.
Numarul autorizatiilor de construire, in scadere
In perioada ianuarie – aprilie 2012, administratiile publice locale au eliberat 9.958 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale (case de vacanta, vile, moteluri, hoteluri, pensiuni agroturistice), in scadere cu 5,5 la suta comparativ cu perioada similara din anul anterior. Scaderile cele mai semnificative au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare Nord-Est (minus 282 de autorizatii), Nord-Vest (minus 205 autorizatii) si Bucuresti-Ilfov (minus 65 de autorizatii).
De cealalta parte, in regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (din care face parte si Prahova) si Vest, s-a inregistrat o crestere cu 74, respectiv 68 de autorizatii eliberate.