Doamna sau domnisoara Roberta Anastase, dar ce mai conteaza amanunte din arheologia candorii, este adevarata caracatita a Prahovei. Mi-o spune fratele meu, grafician de calibru nu doar national. Il contrazic, opinand ca Roberta are o cuprindere mult mai larga a tentaculelor. De la Cotroceni pana in Dorohoi, din Pocreaca de Dolj pana la Vascauti. E doar – nu-i asa? – a treia oama in stat. E drept ca Roberta s-a concentrat acum, intr-un razbel pe viata si pe deces, cu prahovenii. Vrea sa-i lamureasca, bagandu-le, zice-se, biciclete pe gat si malai in urechi si impartindu-le ghiozdane scolare, cu toate ca anul scolar e pe ispravite. Doamna Roberta uita sa aminteasca prahovenilor cum a lucrat ea la legea pensiilor, ciordind la vedere, adica ziua in amiaza mare, confundand Parlamentul cu tramvaiul unde rezolvi un portofel profitand de inghesuiala. Numai ca-n Parlament era luminis mare, iar Roberta a numarat scaunele, de trei ori mai multe decat alesii, incurcand socotelile in folosul sultanului din Deal care ordonase ca legea, moarta-coapta, sa treaca. Fiindca veni vorba de Cotroceni, imi permit sa-l citez pe domnul Basescu, inca presedinte de Republica. Eu le-am facut, a zis presedintele, cu o ingamfare cocoseasca in glas, referindu?se, in ordinea in care probabil le-a facut, la Anca Boagiu, Elena Udrea, Sulfina Barbu si, cu voia sau fara voia dumneavoastra, la Roberta Anastase. Pe Roberta a facut-o nici mai mult si nici mai putin decat al treilea om ca putere si rang in Republica. Pe Udrea a facut-o ministru peste vreo trei ministere, inghesuite intr-unul singur, concentrand in poseta ei si vistieria nationala. Nu toata, fiindca urmau ministresele Anca si Sulfina, gestionare si ele de gologani publici. Tot ce-a facut Basescu, mare, mic sau mijlociu, sefe si sefi peste bani si dregatorii, a rasplatit copios. Nu din averea lui, ci din banii nostri. Sa tot faci ministrese! El a facut milionari portocalii pe tot cuprinsul sarmanei noastre tarisoare.
Inversunata lupta a Robertei in Prahova e cu Mircea Cosma, pe care vrea sa-l puna la pamant, cu Iulian Badescu pe care l-ar rupe cu dintii, cu primarii oraselor noastre risipite intre dealuri si munti, cum ar fi candidatii USL pentru Valenii de Munte (Florin Constantin), Urlati (Marian Machitescu), Sinaia (Oprea Vlad) si alti cativa, amestecand in redutele pe care vrea sa le cucereasca si comune. Va izbuti? Pot paria ca nu. Cosma, pe care-l stiu din tinerete, cand am castigat amandoi un concurs national intre judete, e dintr-un material prea tare. Dantura de fosta miss a politicienei basiste se va rupe in cremenea lui Mircea, harsit in cafteli mai artagoase. Lumea, inclusiv a mea din Prahova, s-a saturat de portocaliu, chiar daca portocaliul s-a mascat verde sau indigo sau pestrit. Roberta lupta stand cu popoul pe cazemate de bani, imi spune cineva. Ei si? Aceste obuze pot exploda si degeaba. Stiu ca mita electorala in Prahova a inceput demult. M-a oprit candva o mama mai mult speriata decat bucuroasa. Figura pe o lista ca mama de copil care merge la scoala. A venit cineva de la partid si i-a adus un ghiozdan pentru cel mic. Sa-l refuze? Ghiozdanul ii trebuia. L-a luat si a trebuit sa iscaleasca de primire intr-un tabel. Ii jucau ochii si a semnat alaturi. Apoi a semnat corect. Nu-i nimic a zis aducatorul de ghiozdan. Veti fi mai atenta la vot! Era un avertisment, o amenintare? Femeia nu vrea sa voteze candidatul portocaliu si nu-l va vota. Patesc ceva?- m-a intrebat ea. Vi se vor lua caii de la bicicleta, i-am raspuns eu ironic, mai ales ca bicicleta nu v-au dat.
De ce s-a varat Roberta sub pulpana lui Basescu? Probabil pentru avantaje uriase, de altfel vizibile. Pacat! Era si putea ramane o femeie frumoasa, o fosta miss de care ne puteam aminti cu induiosare. Azi recolteaza vorbe de stadion si, uneori, caligrafiile noastre pamfletare.

Lucian AVRAMESCU