• Cea mai importanta societate care a castigat licitatiile pentru efectuarea lucrarilor a propus schimbarea tipului de panouri termoizolante

In urma cu cateva luni, ziarul Prahova arata ca ploiestenii care locuiesc in cele 46 de blocuri incluse in lista lui Volosevici privind reabilitarea termica – dupa cu totul alte considerente decat cele initiale, de la tragerea la sorti efectuata cu mare tam-tam – sunt mai putin fericiti decat cei care locuiesc in imobilele care nu se regasesc in amintita lista.

De-a lungul timpului, s-a dovedit ca, din pacate, am avut dreptate. Unora li s-au instalat termopane potrivite cu dimensiunile apartamentelor abia dupa mai multe incercari, altora le-a plouat in case de li s-au distrus zidurile apartamentelor, iar altii sunt inca in asteptarea finalizarii lucrarilor, desi termenul a fost depasit cu multe zeci de zile!
Faptul ca Volosevici a incercat sa faca, in ultimul an de mandat, ceea ce nici macar n-a stiut ca ar trebui facut in primii trei (dat fiind sondajul de pe la mijlocul mandatului in care ii intreba pe ploiesteni ce lucrari trebuie facute prin oras) este demonstrat, cu varf si indesat, de eliberarea autorizatiilor de construire in regim de urgenta pentru nenumarate lucrari.
Sapte dintre dispozitiile primarului prin care se cerea – ilegal – eliberarea autorizatiilor de construire in regim de urgenta au fost atacate in contencios administrativ de Institutia Prefectului. Inclusiv demararea lucrarilor pentru reabilitarea termica „electorala” a celor 46 de blocuri din Ploiesti a fost facuta tot in baza unor autorizatii de construire eliberate, la ordin, de asemenea, in regim de urgenta, lucrarile nefiind realizate in baza unor avize strict necesare de la „retelari”, de la Pompieri, de la alte institutii responsabile, repetam, responsabile de acordarea acestor avize pentru eliberarea unor autorizatii de construire in adevaratul sens al… legii.
Multe lucruri sunt putrede in proiectarea acestor lucrari si in incercarea de a baga banii in conturile anumitor firme – catalogate drept apropiate ale unor lideri marcanti ai PDL – producatoare exact ale panourilor termice prevazute in caietul de sarcini de la licitatia pentru reabilitarea termica. Acest fapt reiese chiar din corespondenta pe care ziarul Prahova a purtat-o cu cea mai importanta societate de constructii care a castigat cele mai multe loturi de blocuri aflate acum in… stagnare: Delta ACM 93, din Bucuresti. La intrebarile noastre referitoare la cauza stagnarii lucrarilor la multe dintre blocuri, biroul de presa al Delta ACM a raspuns, textual: „Din pacate, intre momentul proiectarii sistemului termoizolator si pana in momentul atribuirii contractului de achizitie publica, furnizorii unor produse similare cu cele proiectate si-au incetat activitatea pe piata romaneasca. De aceea, am identificat pe piata romaneasca alti furnizori de solutii de calitate si am prezentat autoritatii contractante o noua varianta spre aprobare. De indata ce autoritatea contractanta va aproba solutia propusa, SC DELTA ACM 93 SRL va incepe lucrarile de montare a sistemului termoizolator. Odata instalata, solutia de termoizolare va raspunde atat nevoilor functionale ale persoanelor care traiesc in blocurile reabilitate termic din Ploiesti, cat si standardelor de calitate si durabilitate impuse”.
Prin urmare, fiecare intelege ce vrea, dar raspunsul acestei societati demonstreaza ca, intr-un fel sau altul, solutia tehnica pentru reabilitarea termica a blocurilor – ceruta de Primaria Ploiesti la organizarea licitatiei – nu mai este de actualitate, din diferite motive.
Acest raspuns nu face decat sa dea apa la moara scepticilor care spun ca panourile scumpe cerute de Primaria Ploiesti la organizarea licitatiei sunt, de fapt, niste „chestii” la care multi au renuntat. De ce? Pentru ca ar fi, de fapt, producatoare de igrasie, daca nu sunt amplasate corect pe un un zid complet drept, pentru ca ar putea sa zboare, pur si simplu, sau „doar” sa faca zgomote puternice la un vant mai intens sau, mai grav, sa creeze un efect de „cos” care sa propage mult mai repede un eventual incendiu.

Inspectoratul de Stat in Constructii – cuibusor pedelist!

Paralel cu solicitarea de precizari din partea celei mai importante societati de constructii care a intrat in hora reabilitarii termice a blocurilor din Ploiesti, am cerut informatii, potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, inclusiv Inspectoratului de Stat in Constructii – Directia Regionala Sud-Muntenia (cu sediul la Ploiesti), care include in aria de acoperire si judetul Prahova. Desi nu era obligata sa ne raspunda intrebarilor noastre, firma privata a facut-o. Inspectoratul de Stat in Constructii – nu. De ce? Pentru simplul motiv ca Directia Regionala Sud Muntenia este condusa de pedelisti, care sunt mana in mana cu Primaria Ploiesti. Ce mai este de spus, decat ca ISC – Muntenia Sud nu a catadicsit sa raspunda unor adrese urgente, decat in doi peri, nici macar Institutiei Prefectului Judetului Prahova?
ISC are, potrivit legii, obligatia de a urmari efectuarea lucrarilor de constructii din faza de proiect si pana la finalizare, dar chiar si dupa acest termen. Ce face ISC Muntenia Sud, sub conducerea „detasata” de la o societate privata din Sinaia, pe vremea cand se afla in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului? Nu face nimic. Adica, in privinta corectitudinii reabilitarii termice a blocurilor din Ploiesti se face ca… ploua! Surse din interiorul acestui inspectorat spun ca exista chiar o interdictie de a controla modul in care se respecta prevederile contractuale la aceste lucrari, pentru simplul motiv al apartenentei la PDL atat a primarului Volosevici, cat si a membrilor actuali din conducerea ISC Sud Muntenia!!!
Prin urmare, vorba romanului: „Dumnezeu cu mila!”, in speranta ca, totusi, aceste lucrari care ar trebui sa aduca un plus de confort locuitorilor din cele 46 de blocuri aflate acum in reabilitare gratuita – „de urgenta” electorala – sa nu aiba de patimit mai mult decat cei care si-au imbracat singuri casele, pe bani imprumutati!
Violeta STOICA