Liderii din scoli vor fi instruiti in domeniul comunicarii, se va constitui un buget special pentru greva

Noua conducere a Sindicatului „Scoala Prahovei” are o agenda incarcata, pentru perioada urmatoare, continuarea demersurilor pentru recuperarea in instanta a drepturilor salariale, instruirea liderilor din scoli si schimbarile in privinta modului de gestionare a bugetului regasindu-se printre prioritatile acesteia. In prezent, sumele pe care profesorii prahoveni le-au pierdut in urma reducerilor salariale din ultimii ani sunt de ordinul milioanelor de euro, asa ca procesele vor continua. Totodata, sindicalistii spera sa obtina modificarea actului normativ potrivit caruia banii obtinuti in instanta pentru cadrele didactice, prin decizii definitive si irevocabile, sunt recuperati in trase pana in 2016 – asa cum a decis fostul Executiv. Se doreste ca sumele restante sa fie acordate in transe, pana in 2014, iar in acest sens au fost facute deja demersuri catre autoritatile centrale.
Potrivit interlocutorului nostru, prioritare sunt, totodata, obtinerea biletelor de odihna si tratament pentru profesori, mentinerea legaturii permanente cu autoritatile locale, dar si instruirea liderilor de sindicat. „Avem in unele scoli lideri cu o pregatire mai slaba, in special in domeniul comunicarii. Eu cred ca nerezolvarea unor probleme existente intre primarii si scoli are drept cauza principala lipsa de comunicare a liderilor cu autoritatile sau faptul ca acestia nu stiu cum sa gestioneze un conflict. Nu este nevoie ca, la primul conflict, oamenii sa iasa in strada. Avem un specialist in comunicare, vicepresedintele Nicolae Alexandru, care a urmat cursuri in acest domeniu. Trei serii de cursuri au fost efectuate deja in 2011 si in 2012, cu o parte dintre liderii de sindicat, iar acestea vor continua”, ne-a precizat Ionut Duta, noul presedinte al sindicatului. In perioada urmatoare Sindicatul „Scoala Prahovei” va relua negocierile pentru fuzionarea cu Sindicatul Invatamant „Valea Prahovei”, ambele organizatii fiind afiliate Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant ( FSLI ). Potrivit interlocutorului nostru, formatiunea va fi, astfel, mai puternica va avea mai multa credibilitate, iar din viitorul buget – la care vor contribui peste 9000 de sindicalisti in loc de 7500 – vor putea fi date mai multe ajutoare banesti profesorilor.
Potrivit uneia dintre recentele modificari ale statutului Sindicatului „Scoala Prahovei”, se va constitui un fond de greva, pentru asigurarea cheltuielilor necesare in scopul organizarii protestelor. Din banii respectivi, profesorii ar urma sa primeasca si sprijin financiar pe perioada in care nu se duc la serviciu. Conducerea formatiunii va decide daca fondul de greva va fi constituit din cotizatii, din banii stransi de sindicat in urma donarii de catre membri a unui procent de 2 % din impozitul pe venit, din venituri generate prin inchirierea vilelor de vacanta ale organizatiei, prin renuntarea la cadourile de Craciun sau din alte surse. La toamna, presedintele sindicatului intentioneaza sa prezinte membrilor acestuia si un audit financiar asupra activitatii din ultimii cinci ani a organizatiei. Acesta ne-a precizat ca nu va face acest lucru ca urmare a unei neincrederi in corectitudinea activitatii financiare desfasurate in ultimii ani, ci pentru ca a promis colegilor sai transparenta si corectitudine.
Ana MAXIM