Institutia Prefectului Judetul Prahova a deschis actiune in contenciosul administrativ impotriva Consiliului Local al Municipiului Ploiesti, prin care se solicita anularea Hotararii nr. 242/31.05.2012, ca fiind nelegala.
Prin Hotararea nr. 242/31.05.2012 Consiliul Local al Municipiului Ploiesti a revocat Hotararea Consiliului Local nr. 202/27.04.2012 privind modificarea Hotararii Consiliului Local nr. 553/21.12.2011 de aprobare a zonarii fiscale a municipiului Ploiesti.
Urmare revocarii/modificarii aprobate de Consiliul Local al Municipiului Ploiesti, aplicabila in materia respectiva este Hotararea nr. 553/21.12.2011 privind incadrarea strazilor aflate in Parcul Industrial in zona C. de fiscalitate, care este profund nelegala, fiind adoptata cu incalcarea prevederilor art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 65/2001 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederi ce reglementeaza in mod expres facilitatile ce se acorda pentru constituirea si dezvoltarea parcurilor industriale.
Potrivit punctului de vedere exprimat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, (adresa nr.260234/2007) cladirile si terenurile din parcurile industriale beneficiaza, prin efectul legii, de scutiri la plata impozitului la bugetul local, fara ca pentru acordarea acestor facilitati fiscale sa fie necesara emiterea hotararii consiliului local al unitatii administrativ teritoriale.
In sustinerea celor afirmate mai sus se invoca si precizarile Ministerului Administratiei si Internelor – Directia Generala pentru Relatia cu Comunitatile Locale (nr.2707555/2012), precizari conform carora pentru investitiile initiale, realizate in Parcul Industrial Ploiesti, operatorii economici au dreptul la:
a) nedatorarea impozitului pe cladiri, potrivit art.250 alin.(1) pct.9 din Codul Fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) nedatorarea impozitului pe teren, potrivit art.257 lit.e din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Hotararea in cauza este nelegala si pentru faptul ca in mod cu totul arbitrar, si fara o baza legala, Parcul Industrial Ploiesti a fost inclus in zona de impozitare C. atata vreme cat , in conformitate cu P.U.G. al Municipiului Ploiesti (aprobat in anul 1999) Parcul industrial Ploiesti este in zona de impozitare D.
In alta ordine de idei, din inconsecventa si neclaritatea actelor administrative adoptate de Consiliul Local al Municipiului Ploiesti rezulta ca insasi autoritatea emitenta recunoaste implicit ca, in respectiva cauza, legislatia in materie fie nu este cunoscuta fie se aplica arbitrar.