Recent, Liga Asociatiilor de Proprietari – Habitat a avut o intalnire nationala la Turnu Magurele cu cele peste 15.000 de asociatii membre, printre care se numara si UAP (Uniunea Asociatiilor de Proprietari) din Prahova, in vederea stabilirii principalelor probleme pe care le intampina in prezent. Totodata, nemultumirile si solutiile propuse s-au constituit intr-un document ce a fost inaintat atat catre Guvernul Romaniei, cat si catre sase ministere in speranta ca astfel se va tine cont de toate aspectele semnalate. Printre principalele subiecte discutate s-au numarat cele care vizeaza Legislatia cu privire la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, strategii de dezvoltare durabila si de eficienta energetica, tarife, preturi si relatii contractuale pentru utilitatile publice, transparenta decizionala, acces la informatiile de interes public, consolidarea antiseismica etc. si nu in ultimul rand s-a pus problema compensarii procentuale a valorii efective a facturii la energie termica pentru perioada 1 octombrie 2012 – 30 aprilie 2013.
,,In nenumarate randuri, mai ales in ultimii doi ani, am inaintat fostelor administratii solicitarile celor peste 15.000 de asociatii de proprietari membre ale Ligii Habitat. Avand in vedere situatia economica si sociala actuala si cresterile de tarife la utilitati, consideram ca masurile de simplificare si reducere a costurilor de administrare a imobilelor sunt esentiale pentru a sprijini categoriile vulnerabile de populatie sa depaseasca o perioada extrem de dificila. Masurile pe care le solicitam ar reduce considerabil costurile bugetare de procesare a declaratiilor pe care le depun asociatiile de proprietari. Faptul ca unele asociatii nu au capacitatea de a indeplini toate obligatiile genereaza haos si duce la desfiintarea acestora. De aceea dorim ca propunerile noastre sa se regaseasca intr-un pachet de acte normative adoptate de urgenta!’’, se arata in documentul ligii mentionate.
Astfel, printre primele solicitari ce privesc partea legislativa se regasesc reintroducerea termenelor pentru declararea si plata impozitelor si contributiilor aferente si a impozitului retinut la sursa, abrogarea obligativitatii depunerii declaratiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanta de catre asociatiile de proprietari (depunerea online a declaratiei 112) si admiterea acestora fie direct la administratia financiara, fie prin posta sau online in baza unei parole. In ceea ce priveste reabilitarea termica au fost identificate trei tipuri de probleme – juridice, legislative si tehnice. ,,In acest caz, proprietarii nu au niciun cuvant de spus in alegerea executantului lucrarilor de reabilitare si, in marea majoritate a cazurilor, nu primesc devize complete cu privire la lucrarile efectuate sau sunt pusi in fata faptului implinit, primind inainte de momentul receptiei devize cu pana la 50% mai mari fata de devizul initial.
De asemenea, legislatia privind reabilitarea termica nu prevede sanctiuni aplicabile autoritatilor locale care nu respecta drepturile proprietarilor de apartamente, mai ales in contextul in care unele autoritati abordeaza acest program ca fiind o pomana, uitand ca utilizeaza fonduri publice’’, se mai arata in respectivul document. Ca si propunere vizavi de reabilitarea blocurilor, in document se arata ca agentii economici de la parterul sau etajul 1, cat si detinatorii de spatii cu alte destinatii din blocul respectiv indiferent de forma juridica sa fie obligati sa participe la programul de reabilitare, o alta propunere fiind aceea de realizare a unei banci de date cu tipuri de proiecte de reabilitare deoarece si cartierele de blocuri sunt construite dupa proiecte tip, in acest fel scazand costurile de proiectare. De asemenea, o problema semnalata de Liga Habitat este aceea ca firmele care castiga licitatiile nu executa aproape niciodata direct lucrarile, ci le predau subcontractorilor, ajungandu-se ca firma ce realizeaza efectiv lucrarea sa fie nevoita sa o execute cu preturi mici ceea duce la intrebuintarea materialelor slab calitative si chiar la folosirea personalului necalificat in domeniu. In ceea ce priveste compensarea costurilor la incalzire, Liga Asociatiilor de Proprietari arata ca, in viitorul sezon rece, compensarea procentuala a valorii efective a facturii la energie termica trebuie sa se acorde diferit; de pilda pentru cei care au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 300 de lei, compensarea ar trebuie sa fie de 90%. In plus, Liga atrage atentia ca exista zone in tara unde sezonul rece este intre 1 octombrie si 30 aprilie, iar ajutoarele trebuie acordate in toata perioada in care se furnizeaza agent termic. ,,Este clar ca Uniunea Asociatiilor de Proprietari din Prahova sustine toate aceste puncte, in speranta ca multe probleme pe care le intampina asociatiile de proprietari isi vor gasi rezolvarea. Ba, chiar, am colaborat la modificarea unor articole din noua lege a asociatiilor de proprietari impreuna cu alti colegi din tara, solicitand impreuna cu acestia eleborarea unui Regulament de ordine interioara al asociatiei de proprietari care sa se poata plia dupa problemele si cerintele fiecarei asociatii de proprietari’’, ne-a precizat Simona Baicoianu, presedintele UAP Prahova.

C. DOBRE