Un tribunal italian si instante prahovene se lupta pentru condamnarea unui ploiestean, aflat in prezent incarcerat la Penitenciarul Margineni (Dambovita), pe numele caruia s-a emis mandat european de arestare.
Judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au admis, joi, cererea formulata de catre judecatorul de instructie al Tribunalului Casale Monferrato (Italia) de executare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Gabriel Valentin C., in varsta de 25 de ani, din Ploiesti, cautat pentru savarsirea mai multor infractiuni pe teritoriul statului italian.
Deocamdata, insa, mandatul nu poate fi pus in aplicare, pentru ca ploiesteanul este in arest preventiv la Penitenciarul Margineni, pentru furt calificat in forma continuata, infractiune pentru care a fost condamnat pe fond de catre Judecatoria Ploiesti la patru ani si jumatate de inchisoare, urmand ca in luna iulie sa inceapa judecarea recursului la Curtea de Apel Ploiesti.
Din aceasta cauza, predarea persoanei solicitate de catre instanta judecatoreasca din Italia a fost autorizata de catre magistratii Curtii de Apel Ploiesti, dar transferul propriu-zis va fi realizat abia dupa ce va ramane definitiva sentinta penala prin care ploiesteanul a fost condamnat la inchisoare pentru furt calificat. Chiar si in acest caz, instanta ploiesteana a decis ca executarea mandatului european de arestare emis pe numele lui Gabriel Valentin C. sa intre in vigoare cu respectarea conditiei ca, „in cazul in care se va pronunta o pedeapsa privativa de libertate pe teritoriul statului solicitant”, condamnatul sa fie transferat in Romania pentru executarea pedepsei.
„Administratia locului de detinere (n.n. – Penitenciarul Margineni) va primi si retine persoana solicitata (…) incepand cu data ramanerii definitive a sentintei penale pronuntata de Judecatoria Ploiesti, inaintand instantei dovada de executare a masurii arestarii, urmand (…) sa procedeze la predarea acesteia catre autoritatile judiciare italiene. Prezenta hotarare se notifica persoanei solicitate, autoritatii judiciare emitente (Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala – Biroul National SIRENE), Penitenciarului Margineni, Ministerului Justitiei – Directia Drept International si Tratate – Serviciul Cooperare Judiciara Internationala in Materie Penala. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului”, se arata in sentinta data de magistratii Curtii de Apel Ploiesti, care au judecat cererea de executare a mandatului european de arestare.
Ploiesteanul in varsta de 25 de ani este cautat de italieni pentru savarsirea mai multor infractiuni de furt calificat si „asociatie de raufacatori”, fapte prevazute de Codul penal al Italiei.
V.STOICA