E vremea cartitorilor, a clevetitorilor, a atoatestiutorilor. A tatelor care au capatat domiciliu prin apartamente din cartiere de blocuri muncitoresti, fiind translatate din batatura vacii, la oras. Este, din nou, timpul neispravitilor care bateau la pas rapid ulitele pline de colb, intreband de peste gard, de se speriau copiii: “De ce nu e ma-ta la colectiv, ai ? E bolnava ? Cum sa fie bolnava acu’, vara ?“.
E timpul aluia care a facut parte din generatia satirica, de si-a pierdut dupa-amiezile de duminica in doua moduri: fie stand pe tusa, pe izlazul din sat, si pandind cate-o fetiscana cu casa si ogor, s-o ia de nevasta (si a luat-o !), fie dezechipat, cu picioarele “branza”, asteptand sa fie luat si el intr-o miuta, la fotbal (n-a fost luat !). Din nou, este timpul fetiscanelor care au imbatranit degeaba, fiindca si acum se inrosesc daca se amesteca in “tagma coafezelor, vai!”, fiindca gura lumii zicea, acum „treijdeani” ca nu au cultura. Si gura lumii mai avea dreptate cateodata. Ne traiesc timpul, iar aia si alea cu privire tampa, care se uita sfertodoct mai intai la pretul unei carti, si dupa aia la autor sau titlu. Si, pe pariu ca n-au citit / deschis in viata lor Anna Karenina. In schimb, au vazut filmul. De cinci ori !
Sunt lunile – fereasca Dumnezeu sa fie anii ! – celor care, cu ochi viclean de precupet, bunghesc rafturile din mall. Stiu, totusi, pe de rost, prima strofa – atat !- din Luceafarul. Nici macar n-au auzit despre reactivarea ofsaidului, dar considera – ei, care le stiu pe toate: “Italia merita sa castige in fata Germaniei, la Euro 2012″. Nu, zau !Cu psihicul amputat pe viata – deh, n-au intrat la facultate, de parca este asta o crima – se arata siderati de viitorul tarii asteia – cu repetenti la Bac si absolventi de Spiru Haret. „Incotro ne indreptam ?” Si inca o chestie: ei critica cunostintele precare de la romana, prea putin sau deloc – de la matematica.
Micile incidente ale lumii ii privesc direct. Daca un politist a fost prins luand mita, gata ! Stiu ei, atoatestiutorii de azi, ca toti agentii au luat mita, ce naiba ?
Este vremea alor de critica cu glas nesigur medicii, asistentii, judecatorii, procurorii, avocatii, functionarii de la banca. De ce altii sunt medici, de ce sunt judecatori, iar ei nu? E dreapta viata ? Nu. Daca la televizor este contestat meritul lui Lucian Blaga ca filozof, se duc in bratele lui Petre Tutea, imediat. Fiindca primul apare doar in carti, al doilea – aproape la toti care au cont pe Facebook.
Este vremea tatelor translatate de la coada vacii, la bloc. Asa s-a nascut, pe vremuri, orasul Victoria, care era singura urbe din tara fara biserica. Asa se propasesc, acum, stiutorii de tot si toate, barfitorii, complexatii, ezitantii. Fara niciun Dumnezeu, arunca cu noroi peste tot. Pazea !

Florin TANASESCU