Aproape 2.100 de politisti vor actiona pe principalele tronsoane de drumuri nationale si europene, in interiorul localitatilor si in zonele in care se estimeaza aglomerari. O atentie deosebita va fi acordata arterelor ce converg catre litoral, precum si tronsonului Bucuresti – Valea Prahovei.
Pentru supravegherea traficului rutier, Politia Rutiera va utiliza, in medie, zilnic, peste 430 de aparate de monitorizare a traficului si inregistrare a vitezei de deplasare a vehiculelor, urmarind in special prevenirea si combaterea excesului de viteza. De asemenea, politistii vor acorda o atentie deosebita prevenirii accidentelor produse pe fondul conducerii autovehiculelor sub influenta alcoolului.
Informarea permanenta a participantilor la trafic cu privire la eventualele blocaje, rute ocolitoare sau alte situatii de interes se realizeaza permanent si in timp real prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Politiei Romane. Informatiile utile participantilor la trafic sunt comunicate, prin personalul specializat, cu sprijinul mijloacelor mass-media.
Politia Rutiera atrage atentia tuturor conducatorilor auto cu privire la necesitatea respectarii regulilor de circulatie si adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite.
Politia Romana, prin intermediul Directiei Rutiere, recomanda conducatorilor auto sa adopte o maniera prudenta de conducere, fara bruscarea comenzilor vehiculelelor, sa efectueze fiecare manevra doar dupa o temeinica asigurare si sa evite efectuarea depasirilor care, in conditiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.
Nu va urcati la volan, daca ati consumat bauturi alcoolice! Pe langa posibilitatea producerii unui accident rutier, soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice trebuie sa stie ca risca si inchisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sanctiunea prevazuta de lege pentru cei depistati in trafic cu o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange. De asemenea, pe timpul cercetarii permisul este retinut fara drept de circulatie.
Totodata, politistii rutieri atrag atentia asupra respectarii regimului legal de viteza, intrucat viteza excesiva si cea neadaptata la conditiile meteo, de drum sau trafic, reprezinta principalul factor generator al accidentelor rutiere in Romania.
Politistii rutieri recomanda ca luminile de intalnire sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atentie deosebita necesita si sistemul de ventilatie-dezaburire a parbrizului si luneta masinii care trebuie sa functioneze foarte bine.
Politistii recomanda conducatorilor de vehicule sa circule cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor concrete din trafic, in special cand se circula in coloana. De asemenea, pentru un plus de siguranta, se impune si marirea distantei in mers intre vehicule.
Conducatorii auto incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere.
Verificati starea autovehiculului, asigurati-va de buna functionare a acestuia. Nu uitati triunghiurile reflectorizante, stingatorul de incendii si trusa medicala de prim-ajutor!
Nu uitati permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al autovehiculului si polita de asigurare obligatorie auto (RCA)!
Respectati-va partenerii de drum, pastrati-va calmul si nu uitati politetea rutiera!
Pentru opriri, alegeti locurile de parcare special amenajate sau zonele bine laminate!
Autoturismul nu trebuie parasit daca este incarcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genti, borsete, aparate foto etc.)!
Daca parasiti autoturismul, chiar si pentru scurt timp, nu lasati cheile in contact, in incuietoarea portierei sau a portbagajului!
Cand aveti sau cand vi se semnaleaza vreo defectiune tehnica, luati-va toate masurile de siguranta pe durata remedierii acesteia!
Si pietonilor li se recomanda sa-si sporeasca atentia, sa evite pe cat posibil folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa, sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acesteia numai dupa ce sunt siguri ca se poate face in conditii de siguranta.