Conditie pentru seful ANAF: performanta

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, numit de ex-premierul Razvan Ungureanu, va fi mentinut in functie numai daca indeplineste criteriile de performanta, a declarat premierul Victor Ponta. „Cred ca fostul premier Ungureanu a inceput un lucru bun la ANAF, printr-un proces de reducere a evaziunii fiscale si de colectare mai buna a veniturilor la buget, motiv pentru care noul sef al ANAF ramane in functie daca va indeplini aceste criterii de performanta”, a spus Ponta intr-o recenta emisiune TV.
Reamintim ca, la jumatatea lunii aprilie, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea ANAF pentru neindeplinirea tintei impuse de fostul premier Ungureanu, de colectare in doua luni a unor venituri suplimentare de 1,5 la suta din PIB prin combaterea evaziunii fiscale. Atunci a fost inlocuit cu Serban Pop.

Romania, printre tarile cu cea mai scumpa benzina

Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare a cetatenilor, respectiv pe locul al saptelea dintr-un numar de 55 de state, potrivit unui studiu realizat de Bloomberg. Astfel, pretul unui galon (circa patru litri) de benzina Premium in Romania este de 6,59 de dolari, in timp ce venitul mediu zilnic este de 26 de dolari. Asadar, este necesar un sfert din venitul mediu zilnic pentru cumpararea a circa patru litri de benzina, potrivit studiului, care nu include tarile foarte sarace, cu un venit pe cap de locuitor sub patru dolari pe zi. Cea mai scumpa benzina se vinde in Norvegia (9,7 dolari pentru circa patru litri), urmata de Danemarca, Italia, Olanda, Grecia, Suedia, Hong Kong, Portugalia, Marea Britanie si Belgia. In functie de pret, Romania se afla intre Singapore (6,7 dolari pe patru litri), locul 33, si Chile (6,54 de dolari pe patru litri). Pe ultima pozitie (cu 0,09 dolari pe patru litri) se situeaza Venezuela.

Astazi, ultima zi pentru depunerea declaratiei Intrastat

Astazi, este termenul-limita pentru depunerea de catre contribuabili, la Fiscul din raza de domiciliu, a declaratiei Intrastat. Potrivit legii, aceasta declaratie este obligatorie pentru toti operatorii economici inregistrati in scopuri de TVA care realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, daca aceste schimburi depasesc anumite praguri valorice. Pentru anul in curs, potrivit reprezentantilor ANAF, aceste praguri valorice sunt urmatoarele: pentru introduceri intracomunitare de marfuri pe teritoriul Romaniei – 300.000 de lei, iar in cazul expedierilor intracomunitare de marfuri – 900.000 de lei.