Importanta nu este cantitatea fondurilor europene atrase, ci calitatea lor
Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, a declarat ca „important este rezultatul obtinut in agricultura din Romania prin utilizarea fondurilor europene, care nu au un scop in sine, ci reprezinta doar un instrument pentru a atinge anumite obiective”.Potrivit acestuia, “in Romania nu sunt probleme in ceea ce priveste absorbtia cantitativa a fondurilor europene – mai ales ca Agentia pentru Plati si Interventii in Agriculura (APIA) functioneaza bine in sistemul de plati directe, dar sunt probleme de ordin calitativ”. In opinia oficialului european, “romanii ar trebui sa-si puna intrebarea ce rezultate se vad dupa un an sau doi de utilizare a fondurilor europene in mediul rural, pentru a gandi prioritatile pentru viitoarea perioada bugetara, nu sa se trezeasca peste sapte sau opt ani de utilizare a acestora ca vor avea nevoie din nou de fonduri pentru investitii in infrastructura, capacitate de procesare etc”.
Pretul alimentelor, in scadere
Preturile alimentelor la nivel mondial au coborat, in luna aprilie, pentru prima data in acest an, ca urmare a ieftinirii zaharului si a cerealelor, si s-ar putea inscrie pe un trend descendent in urmatoarele luni, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie al ONU. “Indicele preturilor alimentelor, prin care organizatia urmareste, lunar, evolutia preturilor pe piata mondiala – pentru un cos alcatuit din lactate, carne, zahar si cereale – s-a situat la 214 puncte in luna trecuta, comparativ cu 217, in luna martie a.c. Nivelul a fost «impins in jos» din cauza scaderilor lunare la pretul porumbului, graului si al zaharului, care au anulat majorarea pretului la uleiuri vegetale”, se mai arata in raportul amintit.