Pentru diversele abateri de la legislatia in domeniu, comisarii Garzii de Mediu Prahova au intocmit, in primele patru luni ale anului in curs, peste 40 de procese-verbale de contraventie, in valoare totala de aproximativ 717.000 de lei.

Dintre agentii economici sanctionati doar circa jumatate au si achitat contravaloarea amenzilor, asa ca in cazul acelora care n-au platit, dar nici n-au contestat in instanta contraventiile respective, au fost intocmite, asa cum prevede legea, adrese catre Directia Generala a Finantelor Publice Prahova, in vederea demararii procedurii de executare silita, dupa cum ne-a confirmat Stefan Popescu, directorul adjunct al Garzii de Mediu Prahova.
Surprinzator sau nu, printre agentii economici sanctionati – chiar de mai multe ori, in perioada trecuta din acest an ! – de catre comisarii Garzii de Mediu Prahova, figureaza si mari companii, cum ar fi OMV Petrom – care a incasat doua amenzi in valoare de cate 50.000 de lei, fiecare, din cauza unor poluari accidentale, sau Rafinaria Petrotel Lukoil – care a primit un „tratament” asemanator pentru neluarea tuturor masurilor necesare prevenirii degajarii in atmosfera a unor emisii poluatoare. Dar, in afara celor amintite, au existat si cazuri in care cuantumul amenzii a fost de 100.000 de lei, adica maximum prevazut de lege, compania Rompetrol Rafinare fiind sanctionata astfel din cauza neindeplinirii in totalitate a masurilor incluse in autorizatia integrata de mediu.
Pentru ca am amintit de rafinarii, adevarata „piatra de incercare” a acestora, in materie de protejare a mediului, o reprezinta insa golirea zecilor de bataluri de gudroane acide si reziduuri petroliere existente pe raza judetului si refacerea cadrului natural al perimetrelor cu pricina, operatiuni care au ca termen-limita de finalizare, convenit cu Uniunea Europeana, sfarsitul anului 2012. Exista insa si o exceptie, cele 13 bataluri apartinand Rafinariei Steaua Romana din Campina, al caror termen final este anul 2014.
In cazul in care Romania nu-si respecta obligatiile asumate, risca nu doar amenzi usturatoare din partea Comisiei Europene, ci si activarea clauzei de infringement (n.a. – incalcarea unui drept comunitar, in cazul de fata, cel referitor la protectia mediului). Care-i stadiul realizarii unor astfel de investitii de depoluare? Conform precizarilor reprezentantilor Garzii de Mediu Prahova, Rafinariile Petrobrazi si Petrotel-Lukoil mai au de ecologizat cate doua bataluri fiecare, iar rafinaria Vega – 13. In ceea ce priveste Rafinaria „Steaua Romana” Campina, aceasta n-a facut mai nimic in materie de ecologizare, invocand lipsa fondurilor.
„In eventualitatea in care una dintre rafinarii nu se incadreaza in termenul-limita, vom notifica forul nostru tutelar (Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti) care, potrivit legii, ii mai acorda firmei in cauza inca 60 de zile pentru conformare, iar daca rezultatul va fi negativ, se declanseaza procedura de suspendare a autorizatiei integrate de mediu, care inseamna, practic, suspendarea activitatii rafinariei”, ne-au precizat reprezentantii Garzii de Mediu Prahova.
Dumitru CONSTANTIN