Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a opta editie. Evenimentul este patronat si anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM).
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sarbatoresc anual evenimentul. In Romania aproximativ o suta de muzee isi asteapta vizitatorii in nocturna.
Dintre muzeele din Ploiesti, pana acum si-a anuntat participarea la Noaptea Muzeelor doar Muzeul National al Petrolului.
Expozitia “Incursiune in geologia petrolului“ aduce in atentia publicului obiecte de patrimoniu remarcabile prin raritate si autenticitate, incercand sa creioneze harta geologiei romanesti in domeniul petrolului in perioda 1882 –1948.
Vor fi regasite intr-o cromatica atractiva harti si sectiuni geologice originale ale unor vechi santiere petrolifere si gazeifere, albume foto din campanii geologice din tara si strainatate, fotografii remarcabile ale unor specialisti din domeniu, cursuri predate de geologi de marca in scolile de profil, documente si publicatii de specialitate, imagini cu santiere noi intrate in exploatare in urma efectuarii cercetarilor geologice.
Dintre personalitatile prezentate amintim pe Gregoriu Stefanescu, Grigore Cobalcescu, Ludovic Mrazec, Gheorghe Munteanu-Murgoci, Ion Popescu-Voitesti, George Macovei, Valeriu Patriciu.
Printre materialele deosebite expuse se remarca prima harta geologica a zonelor petrolifere din Romania (1905), “Harta geologica a Romaniei Mari” -1920, “Cursul de Geologie si Mineralogie de la Scoala Nationala de Poduri si Sosele” (rezumat), predat de Dr. George Macovei, 1912 – 1913, Statutul Societatii Romane de Geologie,1930, Anuarul Institutului Geologic al Romaniei, Memoriile Institutului de Geologie.