Fructele, legumele si, in general, toate produsele aduse din import se vand in lanturile de magazine sau pe piata la preturi de cateva ori mai mari decat cele cu care intra in tara. Se poate ajunge, in unele cazuri, si la diferente de 20 de ori mai mari fata de valoarea din vama, adaosul comercial exagerat fiind o practica a tuturor lanturilor de magazine, dar si a intermediarilor, Ploiestiul nefacand exceptie de la acest fenomen. Astfel, de pilda, la capitolul fructe, merele importate costa in vama 0,83 de lei un kilogram, in timp ce in Piata Centrala din Ploiesti acestea se vand cu 3,99 de lei un kilogram. Perele intra in tara cu 2,2 lei kilogramul si ajung pe tarabele ploiestene cu 8 lei kilogramul. La gutui, adaosul este ceva mai mic, in vama acestea fiind 0,89 lei pe kilogram, iar in Piata Centrala din Ploiesti vanzandu-se cu 2 lei kilogramul. Pepenele galben, desi costa la intrarea in tara doar 0,52 de lei un kilogram, la tarabe se vinde cu 1,99 de lei pentru un kilogram. Nici legumele nu sunt scutite de adaosuri exorbitante. De exemplu, ardeiul gras intra in tara cu 1,46 de lei kilogramul si in Ploiesti se vinde cu 7 lei kilogramul, in timp ce ardeiul kapia costa 10 lei/kg. Usturoiul costa in vama 2,27 lei un kilogram, in timp ce pe piata ajunge la 10 lei kilogramul. O diferenta ceva mai mica se inregistreaza la ciuperci: in vama – 5,95 de lei kilogramul, iar pe piata – 5,99 sau 7 lei kilogramul, in functie de soiul acestora. Din pacate, cei care ocolesc produsele din import, asteptand sa apara legumele si fructele de gradina autohtone, nu vor avea sanse ca sa scoata mai putini bani din buzunar. Si asta pentru ca pretul trufandalelor se aliniaza din start tendintei pietei si sunt chiar ceva mai scumpe cand apar pentru prima oara pe piata. De pilda, fasolea pastai romaneasca se vinde cu 10 lei kilogramul, mazarea variaza intre 6 si 7 lei kilogramul, iar doi – trei morcovi mici, la legatura, costa 2 lei. Daca facem o comparatie intre preturile cu care intra in vama si cele cu care sunt vandute la raft, se poate vedea ca nici produsele alimentare nu sunt scutite de adaosuri piperate. Zaharul, de exemplu, este vandut in medie cu 5 lei kilogramul, dublu fata de pretul de intrare in tara, respectiv 2,4 lei kilogramul. Carnea de pasare costa, in marile magazine, in jur de 9 lei kilogramul, desi intra in tara de peste 2,5 ori mai ieftina, cu 3,2 lei pe kilogram. Toate aceste diferente de preturi – care inseamna ceva atunci cand se trage linie si se calculeaza castigul in lei – sunt impartite intre importatori, distribuitori si comercianti, simplului cetatean neramanandu-i ca alternativa decat sa cumpere de unde este mai ieftin.
C. DOBRE