• Dupa un an si doua luni de proces, hotii si talharii vor face puscarie intre sapte si zece ani

Ceea ce se credea initial ca ar fi doar o gluma – „Furtul secolului”, cea mai importanta suma reclamata furata vreodata in analele istoriei Inspectoratului Judetean de Politie Prahova (un milion de euro) – a ajuns la finalul primei etape a procesului penal.
Atat cei doi hoti – dintre care unul minor – cat si „hotii hotilor”, cei care i-au usurat de sume considerabile pe cei care au furat un geamantan cu un milion de euro dintr-o casa nelocuita din Ploiesti, in luna ianuarie 2011, au fost condamnati la inchisoare de catre magistratii Judecatoriei Ploiesti, aceasta fiind decizia instantei de fond.
In luna martie 2011, la instanta ploiesteana a inceput unul dintre cele mai ciudate procese, data fiind cauza aflata pe rol: laolalta, hotii si talharii hotilor au ajuns in boxa acuzatilor dupa ce au pus mana – unii din nestiinta, in urma unui furt initial banal, iar altii dupa ce au profitat de prostia primilor – pe o suma colosala.
Judecatorii i-au condamnat pe cei doi „gainari” care au dat din intamplare de milionul de euro ascuns de proprietara unei case din oras la pedepse similare cu ale talharilor care au pus mana, ulterior, pe o mare suma din bani.
Atat politistii, cat si procurorii care au lucrat la acest caz – care cu usurinta poate fi numit nu numai “Furtul secolului”, ci deopotriva si “Jaful secolului” – au avut de-a face cu un grup initial format din doi tineri (dintre care unul minor) care au furat suma incredibila ascunsa sub o scara din casa nelocuita din Ploiesti. Apoi, Ionut Adrian Lazar si Alexandru Tanase – ambii din comuna Valea Calugareasca – care nu s-au sfiit niciun moment sa se dea in spectacol prin cheltuirea unor sume de bani impresionante, ceea ce a dat de banuit, inclusiv „smecherilor” cu ochi de vultur din anturajul lor, au fost „pradati”, sub amenintare, de o mare parte din banii proveniti din furt si, ulterior, ascunsi.
Atat hotii, cat si talharii care i-au jefuit pe acestia, au fost arestati, pe etape, dupa ce au fost prinsi de catre politisti. Procesul, inceput in urma cu un an si doua luni la instanta de fond a Judecatoriei Ploiesti, s-a finalizat, in prima faza.
Potrivit sentintei data de catre judecatori, Alexandru Tanase, care la data savarsirii furtului avea doar 16 ani si jumatate, fiul lui Natural si al Cristinei, cu domiciliul in satul Rachieri, comuna Valea Calugareasca, a fost condamnat la sase ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, fapta savarsita in 14 ianuarie 2011. Pe de alta parte, celalalt inculpat care a participat la furtul geamantanului cu bani din casa din Ploiesti – Ionut Adrian Lazar, in varsta de aproape 23 de ani, cu doar doua clase si fara antecedente penale, tot din satul Rachieri, comuna Valea Calugareasca – a fost condamnat la inchisoare (10 ani), pentru furt calificat.
In afara celor doi, au mai fost condamnati la inchisoare cei care i-au talharit pe hotii principali, astfel: Viorel Gheorghe, consatean cu Tanase si cu Lazar, recidivist, la noua ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie; Gheorghe Dima, ploiestean fara nicio zi de scoala si fara ocupatie – tot la noua ani de inchisoare, pentru talharie; pe ploiesteanul Vasile Felix, fiul lui Florian si Papusa, la noua ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie; pe Ion Vasile, din Rachieri (Valea Calugareasca) – la aceeasi pedeapsa. De altfel, la aceeasi pedeapsa privativa de libertate si pentru aceeasi fapta au mai fost condamnati Marian Raimond Radulescu, din satul Rachieri, Valea Calugareasca si inculpatul Adrian Georgian Nistor.
Lucica Constantin Apostol, din Rachieri, recidivist, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, pentru complicitate la talharie, insa, pentru ca se afla sub supraveghere judiciara pentru o pedeapsa anterioara, la condamnarea data de judecatorii ploiesteni s-au mai adaugat inca doi ani si jumatate de inchisoare pentru ca a incalcat termenii supravegherii.
Cel mai „ieftin” din acest proces a scapat Marius Negoita, acuzat de favorizarea infractorului, care a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare.
Instanta penala a Judecatoriei Ploiesti a admis, in aceeasi cauza, actiunea civila a partii vatamate – Maria Eftimie – si i-a obligat pe inculpatii Alexandru Tanase si Ionut Adrian Lazar sa-i plateasca victimei furtului banilor – in solidar cu partea responsabila civilmente Cristina Tanase (mama lui Alexandru) suma de 465.960 de euro, la cursul BNR din momentul platii, drept daune materiale. Pe de alta parte, instanta a dispus inclusiv restituirea de catre judiciaristi a sumelor de bani – euro sau lei – ridicate si nerestituite in cursul urmaririi penale de la inculpati sau de la alte persoane, sume descoperite in cursul perchezitiilor domiciliare sau corporale.
Desi partile au termen timp de 10 zile sa atace decizia magistratilor de la Judecatoria Ploiesti, doar procurorii au inaintat, pana in prezent, recurs la hotararea data de catre instanta penala, pe fond.

Violeta STOICA