• Societatea care are legaturi directe cu un consilier local PDL a fost singura care s-a prezentat la licitatie

In primele zile ale lunii aprilie, Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti a organizat o noua licitatie pentru atribuirea contractului de vanzare a biletelor si a abonamentelor destinate calatorilor care folosesc mijloacele de transport in comun din municipiu.

Inainte de organizarea licitatiei, Ziarul Prahova a pus o intrebare retorica pedelistului Gheorghe Popa – care se afla in continuare pe lista acelora care ridica mana la vot la comanda Partidului Democrat Liberal (in cadrul sedintelor Consiliului Local Ploiesti), aparand pe pozitia a 11-a intre candidatii pentru un nou mandat de ales local al ploiestenilor. L-am intrebat daca este pe receptie in privinta licitatiei din aprilie, pentru ca societatea cu care nu are nicio legatura, dar pe care a imprumutat-o cu o suma considerabila, anul trecut, sa nu piarda o alta ocazie de a scoate ceva profit din comisioanele primite?! Care vor mai fi sansele sale de a intra in randul celor care nu cuvanta, dar voteaza „pro” sau „contra”, doar la un semn venit de la conducerea partidului, nu se stie. Se stie insa ca am avut din nou dreptate in privinta societatii care a mai incheiat cu Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti inca un acord-cadru pentru o perioada mai lunga, prin care vanzarea de bilete sau de abonamente va aduce ceva profit unei firme de apartament.
In data de 4 aprilie 2012, la sediul RATP din strada Gageni, a avut loc deschiderea ofertelor, iar in urma definitivarii procedurii – care s-a finalizat surprinzator de repede, avand in vedere ca s-a prezentat doar societatea Emma Rom Impex SRL – singura participanta a fost declarata castigatoare. Acordul-cadru s-a incheiat exact pentru valoarea estimata fara TVA de catre autoritatea contractanta – Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti – adica pentru 1.387.013,49 de lei, suma alocata din fondurile proprii ale regiei ploiestene. Potrivit documentatiei de atribuire, valoarea estimata a tuturor contractelor subsecvente a fost calculata in functie de volumul de vanzari – pe anul 2011- pentru cele 22 de tonete raspandite prin statiile RATP sau in alte locatii din Ploiesti. Potrivit organizatorului licitatiei, in 2011 s-au vandut bilete in valoare de 4,3 milioane de lei fara TVA si abonamente de alte 2,94 milioane de lei fara TVA, calculandu-se ca, la un comision de 8% pentru bilete si de 4% pentru abonamente, valoarea anuala a contractelor subsecvente este de 462.337,83 de lei fara TVA, ceea ce conduce la suma totala pentru o perioada de trei ani de 1.387.013,49 de lei fara TVA.
O „mica” afacere, care este mana cereasca pentru o societate de dimensiuni reduse, dar care are legaturi cu un „mare” consilier local pedelist, coleg de partid cu directorul Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti – Radu Popescu. Pentru a reaminti legaturile directe si indirecte ale consilierului local Gheorghe Popa, prezentam fapte concrete: inainte de organizarea primei licitatii, din anul 2009, alesul local pedelist a renuntat la actiunile detinute la societatea Emma Rom Impex SRL Ploiesti, care are sediul chiar la domiciliul acestuia.
Emma Rom Impex SRL a fost, si in acel caz, singura firma care s-a aratat interesata de vanzarea biletelor si a abonamentelor si a castigat licitatia organizata in primavara anului 2009 de catre RATP, condusa de acelasi Radu Popescu. Chiar daca s-ar putea spune ca Gheorghe Popa nu ar mai avea nicio legatura cu societatea care detine in continuare monopolul vanzarii de bilete in Ploiesti, interesant este ceea ce scria Gheorghe Popa in declaratia sa de avere: un imprumut catre societatea Emma Rom Impex SRL cu suma de 2,11 miliarde de lei vechi!
Primul contract subsecvent a fost semnat la doar cateva zile de la organizarea licitatiei, valoarea acestuia fiind de 308.225,22 de lei, mai putin decat estimarea anuala, dat fiind ca s-a incheiat pentru numai opt luni.
Violeta STOICA