Administratia Nationala de Meteorologie a emis recent o avertizare cod portocaliu si o atentionare cod galben de ploi.
Conform avertizarii cod portocaliu, in intervalul 28 mai, ora 17.00 – 29 mai, ora 12.00, in judetele Braila, Buzau, Prahova, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea, Galati, Vrancea, Vaslui, Bacau si Neamt, pe arii extinse se vor cumula cantitati de apa de peste 50 litri/mp. In celelalte regiuni, asfel de fenomene se vor semnala pe suprafete mai restranse si cu o intensitate mai mica.
Atentionarea cod galben este valabila in intervalul 28 mai 2012, ora 11.00 – 29 mai, ora 16.00. Conform acesteia, in Muntenia, Dobrogea, Moldova, precum si in sud-estul Transilvaniei si zona Carpatilor Orientali va ploua abundent, iar cantitatile de apa vor depasi pe arii relativ extinse 20 – 25 litri/mp si izolat 40 – 50 litri/mp. Vor fi posibile descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat grindina.
In acest context, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane atentioneaza cu privire la pericolele pe care asemenea conditii meteorologice le reprezinta pentru circulatia rutiera.
In asemenea conditii, trebuie evitata oprirea autovehiculelor in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vantul puternic ii poate dobori. De asemenea, viteza mare de deplasare se dovedeste extrem de periculoasa, de nenumarate ori constituind cauza de producere a unor grave accidente. Din acest motiv, recomandam sa se circule cu viteza redusa, iar distanta in mers intre autovehicule sa fie suficient de mare incat la nevoie sa se poata opri in siguranta. De asemenea, trebuie utilizate permanent luminile de intalnire si centurile de siguranta.