Fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de doua, trei si chiar zece ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri cumparatorul plateste pentru un produs alimentar si de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea de import.
Romanii care isi fac cumparaturile in marile lanturi de magazine sau din piete nu stiu ca pentru varza pe care o cumpara platesc de 3-4 ori mai mult decat pretul cu care aceasta a fost importata, strugurii sunt de peste zece ori mai scumpi pe rafturi decat atunci cand intra in tara, pretul unui kilogram de fasole este umflat de 4-5 ori, iar pentru un kilogram de mere adaosul distribuitorilor si al retailerilor este de 400-700%. Carnea de pasare costa in supermarketuri 9 lei kilogramul si in hipermarketuri mai mult de 8 lei/kg, desi intra in tara de peste 2,5 ori mai ieftin, cu 3,2 lei pe kilogram. Carnea si organele de pasare au alimentat importurile romanesti cu 188 de milioane de euro anul trecut, valoare in scadere cu 1,4%. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de pasari din Romania, spune ca diferenta de bani intra in buzunarele importatorilor, distribuitorilor si comerciantilor.
O situatie similara poate fi intalnita si la uleiul de floarea-soarelui. De la 2,95 lei litrul in vama, acesta ajunge sa coste 4-5 lei/kg in hipermarket si 5 lei/kg in supermarket. Uleiurile rafinate de floarea-soarelui intrate in tara anul trecut au totalizat 101 milioane de euro, in crestere cu aproape 2%. Romanii platesc 4-4,8 lei pe kilogramul de zahar in marile lanturi de magazine, desi acest produs trece granita de doua ori mai ieftin, cu 2,4 lei kilogramul. Importurile de zahar din trestie sau sfecla si zaharoza pura au depasit anul trecut valoarea de 305 milioane de euro, cu 40% mai mult comparativ cu anul precedent.
Faina de grau este adusa cu 1,17 lei/kg si vanduta in hipermarketuri de 2-3 ori mai scump (2,5-4 lei/kg) si in supermarketuri cu adaos de peste 50% (1,89-2,39 lei/kg). Doar 1,29 lei costa un kilogram de castraveti la import, dar pe rafturile supermarketurilor se gaseste la pretul de 7 lei. “Singura explicatie, daca aceste date sunt adevarate, ar fi ca exista evazionisti care aduc marfa din afara UE si declara o valoare derizorie in vama, pentru a plati taxe vamale mai mici. E un scenariu, cazuri concrete nu ne sunt cunoscute. Tinem sa mentionam pe aceasta cale ca marile lanturi de magazine sunt printre marii contribuabili la bugetul statului. Nu ne putem erija in controlori fiscali, nu avem aceasta calitate si nici nu este rolul nostru. Singurul organism menit a stopa astfel de practici este Garda Financiara, pe al carui suport si a carei interventie contam pentru stoparea oricaror practici de evaziune fiscala”, a declarat agentiei MEDIAFAX Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
Una dintre cele mai mari diferente de pret poate fi observata la pepenele galben, care intra in tara cu 0,52 lei pe kilogram, dar se vinde de 16-20 de ori mai scump in piete si lanturile de magazine, ajungand la 8-10 lei kilogramul.
Importurile de produse agroalimentare s-au apropiat anul trecut de 4 miliarde de euro (3,91 miliarde de euro), in crestere cu 12,8% comparativ cu anul precedent.
La aceste diferente de pret, toti cei prin mainile carora trece produsul importat au de castigat, cu exceptia cumparatorului.