In silvicultura – o „padure” de nereguli !

Cu putin timp in urma, Inspectia Muncii a organizat o campanie nationala de control privind modul de utilizare a echipamentelor de protectie si respectarea tehnologiilor in parchetele de exploatare a masei lemnoase. Au fost verificati 639 de angajatori, dintre care 581 au fost sanctionati contraventional (adica 90,92 la suta), iar valoarea amenzilor aplicate a depasit 654.000 de lei. Totodata, au fost oprite din functiune mai multe instalatii tehnologice, din cauza pericolului iminent de accidentare. Cele mai frecvente deficiente au fost urmatoarele: nesemnalizarea parchetelor cu panouri pe care sa fie consemnate datele de identificare; lipsa organizarii si supravegherii activitatii de exploatare de catre factorii responsabili din cadrul firmelor castigatoare a licitatiilor; acordarea aleatorie a avizului de exploatare in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fara verificarea pe teren a masurilor luate in vederea eliminarii pericolului de accidentare. Aceste actiuni de control au fost motivate de cresterea numarului de accidente de munca mortale sau cu invaliditate din ultimii ani, pe fondul scaderii efectivului de lucratori.

Suplimentarea fondurilor pentru bunastarea pasarilor si a porcilor

Saptamana trecuta, a fost aprobata printr-o hotarare de Guvern suplimentarea fondurilor pentru asigurarea bunastarii pasarilor si a protectiei porcinelor, pentru indeplinirea angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana. Astfel, in cazul bunastarii pasarilor, suma totala alocata, in acest an, creste de la 195 de milioane de lei la 246,48 de milioane de lei, iar in cazul protectiei porcinelor, de la 155 de milioane de lei la 170 de milioane de lei. Suma necesara pentru plata diferentei de 66,48 milioane de lei se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii.

Strainii, tentati de pamantul romanesc

In tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana se specifica foarte clar ca, din 2013, piata terenurilor va fi una libera pentru toti cetatenii statelor membre. Prin urmare, de anul viitor, strainii pot cumpara teren la liber in Romania, eliminandu-se obligatia actuala de a avea resedinta stabila in tara noastra sau de a fi asociat cu o firma autohtona. Intrucat pamantul romanesc este de o calitate foarte buna, iar pretul de vanzare este de peste 10 ori mai scazut decat media europeana, pana acum, strainii au cumparat peste 700.000 de hectare de teren, cei mai multi in vestul tarii, majoritatea fiind italieni, germani, belgieni si arabi.