Romania isi poate asigura energia din surse regenerabile

Romania are un potential de producere a electricitatii din surse regenerabile care ar putea acoperi intreg consumul anual, se arata intr-un studiu realizat de catre Asociatia Romana de Mediu (ARM). Energia hidro are cel mai mare potential, urmata de energia eoliana, energia solara si cea termica. Totodata, potrivit ARM, resursele geotermale pot genera, atunci cand sunt la potentialul maxim, sute de mii de kwh, iar din biomasa si biogaz se pot produce, anual, zeci de mii de kwh. “Prin urmare, daca intregul potential de resurse regenerabile al tarii ar fi utilizat la capacitate maxima, s-ar acoperi intreg consumul anual numai prin intermediul ernergiei verzi”, se concluzioneaza in studiul amintit.

Asocierea fermierilor, sustinuta de catre ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a explicat ca dezvoltarea agriculturii romanesti nu poate fi posibila fara asocierea fermierilor. “Avem 1.048.000 de fermieri care primesc plati pe suprafata. Dintre acestia, 978.000 detin sub 10 hectare de teren, iar cea mai mare parte este cu suprafete foarte mici, de sub 2 hectare. Pentru a eficientiza acest mod de productie, este nevoie de asociere. Nu putem sa producem economic fara a-i asocia pe micii fermieri, din doua puncte de vedere: atat in ceea ce priveste aprovizionarea, cat si desfacerea. Daca se intampla sa si exploateze impreuna terenul, cu atat mai bine”, a spus Fuia.

Avem cele mai mici preturi la alimente

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca preturile produselor alimentare din tara noastra sunt mai mici decat in alte tari din cadrul UE, acest fapt datorandu-se lanturilor de supermarketuri, care formeaza o puternica piata concurentiala. In opinia sa, “concurenta se manifesta prin nivelul mai redus al preturilor si prin inflatia scazuta in acest domeniu, care se situeaza sub rata inflatiei pe tara. Avem mai multe lanturi de magazine decat in alte state ale UE. Presiunea concurentiala se vede si in preturile alimentelor, care sunt mai mici decat in alte tari, a precizat Chiritoiu. El a mai precizat ca “sunt, totusi, unele probleme punctuale “in acest domeniu, iar Consiliul Concurentei are in curs investigatii in cea ce priveste practica discounturilor.