Tigarile se vor scumpi din nou

Pretul unui pachet de tigari va creste cu 15-20 de bani, de la 1 iulie, odata cu majorarea accizei de la 76,6 euro/1.000 de tigarete la 79,19 euro/1.000 de tigarete, potrivit comunicatului Ministerului Finantelor. Noua structura a accizei a fost aprobata in sedinta din 3 aprilie a.c. a Guvernului.
Conform datelor Institutului National de Statistica, pretul la tigari a crescut, anul trecut, cu 6,5 la suta. Valoarea pietei legale de tigarete din Romania a fost, tot anul trecut, de peste 3,3 miliarde de euro, iar taxele platite de fabricile producatoare s-au ridicat la 2,75 miliarde de euro.

Fonduri destinate reabilitarii drumurilor forestiere

Guvernul a aprobat alocarea a 28.731.000 de lei pentru realizarea a 26 de obiective de investitii destinate reconstructiei drumurilor forestiere afectate de inundatii si corectarea torentelor din zonele forestiere. Este vorba, mai exact, de lucrari de amenajari si consolidari de bazine hidrografice torentiale, terasamente de pamant si stanca, ziduri de sprijin din beton, impietruiri si ancoramente etc. Drumurile forestiere care fac obiectul proiectului de reabilitare deservesc, potrivit Ministerului Mediului si Padurilor, o suprafata de fond forestier de peste 5.600 de hectare si se afla in bazinele torentiale din cadrul directiilor silvice Prahova, Bihor, Caras-Severin si Mures. Lucrarile mentionate sunt necesare din cauza fenomenelor naturale din ultimii ani, adica instabilitatea atmosferica accentuata, cu precipitatii deosebite, atat ca durata, cat si ca intensitate, care au determinat scoaterea din circulatie a unor tronsoane de drum forestier, distrugerea podetelor si a cailor de rulare.

Detinatorii de cota de lapte trebuie sa depuna declaratiile anuale

Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) le reaminteste cumparatorilor de lapte, precum si producatorilor detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe ca, in cursul acestei luni, trebuie sa depuna declaratiile anuale privind livrarile, respectiv vanzarile, realizate in anul de cota 2011 – 2012. Reamintim ca anul de cota s-a incheiat la 31 martie 2012, iar declaratiile anuale trebuie completate si depuse la centrele APIA pana la data de 14 mai 2012, inclusiv, fara penalizari. Aceste declaratii trebuie depuse de catre producatorii care detin cota pentru vanzari directe si de cumparatorii care achizitioneaza lapte de la producatori. Penalitatea reprezinta suma corespunzatoare taxei datorate pentru o depasire de 0,01 la suta din cantitatile de lapte care i-au fost livrate de producatori pentru fiecare zi calendaristica de intarziere. Suma trebuie sa fie cuprinsa intre 100 si 100.000 de euro. Cumparatorul care nu trimite declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a achizitiona lapte de la detinatorii de cota, prin retragerea aprobarii.