Andrei Volosevici & Co. pun piedici unuia dintre cele mai importante proiecte cu finantare europeana ale Consiliului Judetean Prahova
Vineri, consilierii locali ploiesteni subordonati pe linie de partid direct primarului PDL Andrei Volosevici (care, in ultima perioada, se cam fereste sa mai spuna ca este presedintele organizatiei Ploiesti a pedelistilor), cot la cot cu reprezentantii PNG, au respins la vot aprobarea documentatiei pentru proiectul de management integrat al deseurilor aferent tututor localitatilor judetului Prahova. Faptul ca votul negativ al pedelistilor si al penegistilor a fost dictat „de sus”, chiar daca primarul Volosevici a absentat de la sedinta Consiliului Local Ploiesti, a reiesit din gestul „subtil”, dar foarte vizibil, al unuia dintre alesii locali ai PDL, care le-a sugerat colegilor de la PNG ca proiectele destinate sistemului de management al deseurilor nu trebuie sa fie aprobate si sa devina hotarari care sa sprijine Consiliul Judetean Prahova.
Politica pedelista de blocare cu buna stiinta a unor proiecte europene, dintre care unele au valori impresionante, de ordinul zecilor de milioane de euro a ajuns sa genereze – inclusiv in judetul Prahova – probleme in pregatirea unor programe obligatorii de conformare la normele UE.
Valorand 42 de milioane de euro, proiectul de management integrat al deseurilor in judetul Prahova este unul dintre cele mai importante programe de mediu pe care intentioneaza sa le dezvolte asociatia de dezvoltare intercomunitara constituita prin colaborarea dintre toate localitatile prahovene si Consiliul Judetean. Alinierea la standardele Uniunii Europene in privinta protectiei mediului este un obiectiv pe care Romania, ca stat membru, va fi obligata sa il atinga, in caz contrar riscand demararea procedurii de infringement (prin care se constata incalcarea legislatiei UE), care poate conduce la aplicarea unor sanctiuni usturatoare Romaniei din partea organismelor europene, de ordinul sutelor de mii de euro, zilnic.
Deseurile si depozitarea acestora in conditiile impuse de UE pot deveni pietre de moara pentru autoritatile publice locale din teritoriul judetului Prahova, daca proiectul privind managementul integrat al deseurilor nu va fi implementat, cu bani europeni, in actuala sesiune de accesare a fondurilor structurale. Practic, implicatiile respingerii hotararilor in cadrul Consiliului Local Ploiesti – de fapt, singura administratie dintre cele ale localitatilor membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara prin a carei decizie se poate provoca pierderea celor 46 de milioane de euro – sunt de natura sa cauzeze nu numai neimplementarea acestui plan integrat de management al deseurilor, ci si sanctiuni din partea Uniunii Europene.
De fapt, Ploiestiul ar fi contribuit cu doar 86.828 de euro, reprezentand 2% din valoarea cheltuielilor eligibile destinate inchiderii depozitului neconform de la fosta rampa Teleajen, care, potrivit normelor stabilite de Uniunea Europeana, ar trebui sa fie inchisa pana la sfarsitul acestui an. Restul banilor, pana la 46.616.785 de euro, ar urma sa fie suportati din proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Prahova”.
Violeta STOICA