O femeie din Breaza a fost contactata telefonic de un barbat, care s-a recomandat ca fiind angajat al unei retele de telefonie fixa. El i-a cerut mai multe date personale, printre care si numarul de telefon mobil detinut, dupa care i-a spus ca este castigatoarea a 20.000 de euro ?i i-a cerut sa cumpere 11 cartele reincarcabile, pentru a intra in posesia premiului. Dupa ce a comunicat codurile de reincarcare ale fiecarei cartele, apelantul i-a spus ca mai trebuie sa depuna la banca si posta suma de 20.000 lei, pe numele a doua persoane. Apoi, apelantul i-a comunicat ca va fi contactata pe telefonul fix in vederea incasarii sumei de 20.000 de euro. Lucru care, bineinteles nu s-a intamplat.

Sfaturi pentru a nu cadea victima a infractiunilor de inselaciune

Ca in multe alte domenii ale infractionalitatii, cand vine vorba de ingeniozitatea autorilor de inselaciuni nu putini sunt aceia care raman uimiti de capacitatea acestora de a inventa capcane in care sa-si atraga victimele, de a crea scenarii cat se poate de verosimile in care principalele roluri sunt jucate la perfectie de ei insisi. Nu mai prejos la capitolul spectacol se situeaza si cei care se lasa atrasi in jocul lor, dand dovada de o naivitate care ar putea starni ironia celor mai multi dintre noi.
Referitor la modalitatile prin care reusesc sa comita inselaciunile, fara indoiala cea mai in voga metoda folosita de acesti indivizi sunt cele prin intermediul serviciilor de telefonie mobila, mai precis prin SMS. Nu de putine ori ni s-a intamplat unora sa primim un mesaj text pe telefonul mobil prin care eram anuntati ca am castigat un premiu de la diverse firme si ca, pentru a intra in posesia lui, suntem nevoiti sa cedam (ca garantie, spre exemplu) o anumita suma de bani: transfer de credit prin intermediul unei cartele SIM sau prin virament bancar. Primul lucru pe care persoana, entuziasmata si usor confuza in acelasi timp, il face de obicei este sa sune la numarul de la care a primit anuntul. La celalalt capat al „firului” este intampinat de o voce profesionista, experimentata, care lasa de inteles ca este un operator autentic de relatii cu clientii, care ii intareste increderea ca vorbeste chiar cu un reprezentant al firmei care ofera premiul…dupa care tranzactia este ca si realizata. Asta se intampla in cazul in care cei entuziasmati de posibilitatea unui castig venit de nicaieri nu incheie tranzactia fara macar a se interesa printr-un telefon la expeditorul mesajului.
Sunt insa si persoane care constientizeaza pericolul si, atrasi totusi de eventualul castig, se informeaza direct la o filiala/sucursala a persoanei juridice care se presupune ca ofera respectivul premiu, de unde se edifica asupra faptului ca nu a fost decat o farsa care putea sa-i lase cu buzunarele ceva mai goale.
Daca totusi primiti o asemenea oferta, care, in cel mai probabil caz, se va dovedi ulterior a fi o tentativa de iselaciune, pentru a va edifica asupra acestui fapt adresati-va personal unui reprezentant autorizat al firmei respective. Uterior, este
bine sa relatati cele intamplate la politie, pentru a putea contura mai clar coordonatele acelei fapte si a ajuta justitia sa descopere pe cei care fac bani frumosi din activitati de acest gen. In general, este vorba despre persoane aflate in atentia politiei sau, mai grav, care savarsesc acest gen de infractiuni chiar din unitatile penitenciare.
Ipotezele prezentate mai sus sunt extrase din experienta politiei in domeniu si cu totii suntem de acord ca urmarile pot fi evitate foarte usor printr-un set de masuri de prevedere simple, logice, practice.
In concluzie, cand este vorba de astfel de oferte, tentante la prima vedere, luati-va un ragaz de gandire pentru a putea analiza la rece situatia si pentru a identifica posibilitatile certe de a verifica oferta, in scopul eliminarii oricarui risc.