Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a demisionat ieri din functie iar ca posibile variante de inlocuire ar fi fostul ministru al Mediului, Attila Korodi sau Karoly Borbely, fost secretar de stat la Economie, au declarat surse din cadrul Uniunii. Borbely a avut, ieri, dimineata o discutie cu premierul Ungureanu la Palatul Victoria. Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a ajuns ieri dimineata, in jurul orei 10.20, la Guvern, la 20 de minute dupa ce si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ajunsese la Palatul Victoria. Cei doi trebuiau sa se intalneasca miercuri seara pentru o discutie pe tema acuzatiilor pe care DNA i le aduce ministrului Mediului, insa intalnirea a fost amanata din cauza faptului ca Borbely se afla la Cluj-Napoca. Surse din cadrul UDMR au explicat ca Attila Korodi fost ministru al Mediului are cele mai mari sanse pentru a-l inlocui pe Borbely. Una dintre explicatii fiind faptul ca Attila Korodi are deja experienta din precedentul mandat. Au existat temeri potrivit carora PDL ar putea revendica portofoliul, insa surse democrat liberale au declarat ca acest lucru nu se va intampla. In partid, demisia lui Borbely este perceputa ca o lovitura grea, insa din ea are de castigat presedintele Hunor Kelemen care isi consolideaza pozitia. Reamintim faptul ca Hunor Kelemen a fost ales in urma unei intelegeri intre el si Laszlo Borbely care nu a candidat la pozitia de presedinte al partidului, desi avea o sustinere consistenta. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca a aflat din presa despre dosarul de la DNA, dar a precizat ca in Romania justitia este independenta.
“Justitia trebuie sa-si faca datoria, pentru ca ar fi foarte rau daca am fi intr-un stat in care justitia nu e independenta. Stiti, ca si mine, in Romania justitia este independenta”, a afirmat Borbely, in fata ziaristilor. “Totusi, cred ca era bine sa stiu nu din presa, ci din alte cai, despre ce sunt acuzat”, a adaugat el. Premierul a avut miercuri discutii si cu vicepremierul Marko Bela, precum si cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, presedinte al UDMR, abordand si aspecte referitoare la situatia lui Borbely. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a solicitat miercuri ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului din partea Camerei Deputatilor, necesar urmaririi penale fata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, deputat UDMR.
“In conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 665/2007 si 270/2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sesizat prin referatul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea, a solicitat ministrului Justitiei sa declanseze procedurile pentru obtinerea cererii necesare urmaririi penale fata de Borbely Laszlo, deputat in Parlamentul Romaniei si ministrul Mediului si Padurilor sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta (doua fapte) si fals in declaratii in forma continuata”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.
Pe 12 iulie 2011, DNA comunica faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat intr-un dosar de trafic de influenta, in care a fost deja pus sub acuzare consilierul sau, Szepessy Szabolcs.