Un raid prin pietele ploiestene si o trecere in revista a celor necesare pentru o masa decenta de Pasti, in familie, arata ca ar trebui sa scoatem din buzunar undeva in jurul a 700 de lei numai pentru a pregati bucatele traditionale, ceva mai mult ca anul trecut, deoarece pretul alimentelor a crescut simtitor fata de 2011. Pretul unui ou este de doua ori mai mare anul acesta – un leu – fata de numai 50 de bani, in 2011. Carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul, iar unele legume sunt de asemenea mai scumpe, fata de anul trecut, tinand cont de faptul ca multe dintre sere au fost distruse in sezonul rece, iar ofertele la unele produse sunt, ca atare, mai putine. Oricum, dupa un post lung, conform traditiei, odata intorsi de la biserica, pe masa ar trebui sa ne astepte macar cateva bunatati: oua inrosite, dar si aperitivele: branza, cascaval, salam, drob, masline, plus verdeturile care dau gust si culoare mesei: rosii, castraveti, ceapa verde si ridichi. Felul doi – ciorba de miel, friptura la cuptor cu garnitura (cartofi taranesti, pai sau natur), stufat si peste alaturi de muraturi- solicita gospodinele atat financiar, cat si fizic. Numai cateva kilograme de carne de miel ajung la aproximativ 150 de lei, iar cu toate ingredientele necesare, alaturi de desert – cozonac si pasca – precum si de bautura – vin, sucuri, apa minerala – se ajunge la cifra mentionata mai sus, desigur pretul variind in functie de numarul persoanelor invitate la masa. Fara a mai pune, insa, la socoteala si micile atentii sau decoratiunile care dau farmec unei mese festive: lumanari, flori, servetele colorate.
C. DOBRE