Pentru derularea unor afaceri sau, pur si simplu, pentru a putea supravietui, prahovenii (persoane fizice si juridice) au contractat, in luna februarie 2012, credite bancare in valoare totala de 5.051,2 milioane de lei (echivalentul a 1.161,6 milioane de euro), conform datelor comunicate de Banca Nationala a Romaniei. Fata de luna ianuarie a.c., volumul acestor imprumuturi a scazut cu 14 milioane de lei. Din punct de vedere al riscului valutar, se constata o situatie relativ echilibrata, ponderea creditelor acordate in lei (47 la suta) fiind apropiata de cea a creditelor contractate in valuta (53 la suta). Pentru comparatie, la nivelul intregului sistem bancar din Romania, ponderea creditelor acordate in valuta era, la sfarsitul lunii februarie a.c., de 64,2 la suta, deci mult superioara celei aferente creditelor acordate in lei.
Referitor la structura beneficiarilor de credite, la sfarsitul lunii februarie 2012, ponderea cea mai mare o detinea populatia (54,6 la suta), urmata de societatile comerciale (45,3 la suta), iar celelalte categorii de imprumutati 0,1 la suta. Din pacate, la fel ca si in perioadele anterioare, cei mai multi dintre prahoveni au folosit imprumuturile bancare pentru consum, respectiv 67,5 la suta, in timp ce creditele destinate construirii sau modernizarii locuintelor au reprezentat doar 23,1 la suta.
Un capitol aparte al comunicatului BNR se refera la creditele restante inregistrate de catre persoanele fizice sau juridice din Prahova. Din nefericire, vestile nu sunt tocmai bune, in sensul ca, la sfarsitul lunii februarie 2012, valoarea creditelor restante era de 472,3 milioane de lei (echivalentul a 108,6 milioane de euro), in crestere cu 2,9 milioane de lei fata de luna ianuarie a.c. Drept urmare, ponderea creditelor restante inregistrate de institutiile bancare din Prahova in totalul creditelor acordate, in sold la sfarsitul lunii februarie 2012, a crescut la 9,4 la suta.
Totusi, aceasta pondere este inferioara mediei pe intreg sistemul bancar, respectiv de 10,1 la suta. In cazul judetelor care au un PIB comparabil cu cel al Prahovei, ponderea creditelor restante in total celor acordate, in sold la 29 februarie a.c., a fost de 11,9 la suta – in cazul judetului Cluj, 11 la suta – pentru judetul Timis si de 10,1 la suta – in situatia judetului Constanta.
D. CONSTANTIN