EDUCATOARELE (III)
Amintim cateva dintre educatoarele foarte cunoscute la vremea respectiva, astazi aproape toate trecute in lumea umbrelor.
Eliza Istrate a fost prima inspectoare pentru invatamantul prescolar. Revenita apoi la catedra, a devenit directoare a Gradinitei Nr. 2 din Ploiesti, pana la pensionare, si metodista.
Elena Dinca era si ea o veche “conducatoare“ care, dupa 1948, fusese “scoasa din productie” si numita directoare la Biblioteca Regionala (azi Biblioteca “Nicolae Iorga“), munca dificila, care ii depasea cu mult puterile. Se misca toata ziua cu bicicleta, incoace si incolo dupa treburi, tanjind dupa munca ei. In sfarsit, i s-a indeplinit dorinta si a revenit in invatamant, ca directoare la Gradinita Nr. 7, de unde va iesi la pensie.
Si acele educatoare pe care le-am amintit ca excelente conducatoare de practica pedagogica erau acum directoare de gradinita. Laura Ionita (casatorita Mitescu) la Nr. 1 din Ploiesti, Florica Anastasiu, la Nr. 14, Aurelia Ionescu la Nr. 3, Adina Tiron la Ministerul Petrolului si Chimiei. De altfel vechile conducatoare, devenite educatoare datorita experientei lor, erau acum directoare de gradinite la Ploiesti. Erau astfel
Elisabeta Roscaneanu la Gradinita Nr. 9, Elena Cioc la Gradinita Nr. 4, Valeria Popescu la Gradinita Nr.18, Elena Bolgeanu la Gradinita Nr. 11, Maria Mitrea la Gradinita Nr. 8. O situatie asemanatoare se inregistra si la gradinitele mari din judet. Ele asigurau si conducerea majoritatii gradinitelor din intreprinderi care, avand “orar normal“ (adica la vremea aceea, pe toata ziua), aveau un program care ridica probleme de o mai mare complexitate. Amintim pe Elena Vasile la Gradinita Cooperatiei, pe Penelope Turtureanu la “Dorobantu“, pe
Elena Munteanu la “1 Mai“, pe Mirela Nedelcu la “Rafinaria 1″.
Aceste educatoare au adaugat experientei lor indelungate si metodologii noi, insusite la cursurile de perfectionare. Ele le-au primit, dupa 1950, cu bucurie pe tinerele lor colege, el ajutandu-le sa se incadreze in aceasta activitate.
Noile promotii de educatoare, formate la Scoala medie Pedagogica din Ploiesti si-au aratat curand valoarea si
puterea de munca. Astfel, unele dintre ele erau directoare de gradinite inca din 1959. Putem aminti astfel pe Smaranda Schlett la gradinita intreprinderii “Ceramica“ , pe Georgeta Tarabuta la gradinita “16 februarie C.F.R.“, Constanta Dumitrescu la Gradinita Nr.15, Ioana Neagu la Gradinita Numarul 16 din Ploiesti. Chiar in anii imediat urmatori au devenit directoare la Gradinita Nr. 10 Elena Manecuta, iar la Gradinita Nr.19 Maria Radulescu.
Deja, la data aceea, ele reprezentau circa trei sferturi dintre cadrele didactice din invatamantul prescolar.
Pana pe la 1965-1970, toate vechile educatoare, provenite din conducatoare, s-au pensionat, lasand locul noii generatii care nu mai era nici ea asa noua, unele membre ale ei avand deja 15-20 de ani in invatamant. Oricum, ele detineau toate locurile de conducere si de indrumare si control din invatamantul prescolar. Am putea aminti din Ploiesti pe Constanta Dumitrescu (de la Gradinita Nr. 3), Calciu Maria (Gradinita Nr. 1), Doroftei Vasilica (Gradinita Nr. 35), Milena Neagu (Gradinita Nr. 38), Margareta Popescu (Gradinita Nr. 34), Cornelia Nitescu, Ana Stoichita si chiar daca am mai cita 10-15 nume, tot am nedreptati alte o suta. Din randurile acestora s-au recrutat responsabilele cercurilor pedagogice, metodistele Inspectoratului Scolar, instructoarele de la cursurile de perfectionare.
Desigur, astfel de educatoare de elita, cu frumoase rezultate la grupa, si care au cumulat si sarcini de raspundere nu au fost numai in Ploiesti. Citam cateva metodiste si
responsabile de cerc pedagogic: Maria Beiu si Ana Bancila de la Sinaia, Elena Tatulescu si Aurelia Vasilescu de la Breaza, Victoria Craciunoiu de la Valenii de Munte, Emilia Enache de la Magurele etc.
Paul D.POPESCU