• 17 dosare cu posibile infractiuni au fost inaintate institutiilor de urmarire penala
Pentru diminuarea evaziunii fiscale, care a atins cote alarmante, pe langa restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, au fost schimbati ministrul Finantelor, premierul Emil Boc iar, mai nou, Sorin Blejnar – fostul sef al ANAF dar, cu toate acestea, fenomenul amintit poate fi observat la tot pasul.
O demonstreaza, de pilda, si rezultatul controalelor efectuate, luna trecuta, de catre functionarii Activitatii de Inspectie Fiscala (AIF) Prahova, din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova. Este vorba despre stabilirea, suplimentar fata de cele evidentiate in contabilitatea zecilor de firme verificate, a unor impozite si taxe neachitate la bugetul statului in valoare de peste 54 de milioane de lei, cuantum in care figureaza si penalitatile de intarziere aferente. De asemenea, pentru ilegalitatile depistate, au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 70.000 de lei. Mai mult, in 17 cazuri, in care au existat indicii foarte clare ca acestea pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, al caror prejudiciu a insumat peste 18 milioane de lei, inspectorii AIF Prahova au sesizat organele de urmarire penala, pentru continuarea cercetarilor.
Controalele intreprinse in luna precedenta, in scopul combaterii evaziunii fiscale, au vizat 112 contribuabili persoane juridice si persoane fizice din diverse localitati ale judetului. Conform precizarilor Iuliei Dumitrascu, purtatorul de cuvant al DGFP Prahova, in urma discutiilor cu 18 dintre administratorii firmelor verificate, inspectorii au concluzionat ca acestia ar avea de gand fie sa se sustraga de la plata debitelor, fie sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul, tocmai pentru a nu achita sau a ingreuna colectarea impozitelor restante cuvenite bugetului statului. Drept urmare, in toate cazurile mentionate, au fost luate masuri asiguratorii, potrivit legii, pentru suma totala de 19.086.000 de lei. Dintre deficientele identificate cu prilejul acestor controale, cele mai des intalnite au vizat neinregistrarea in contabilitate a veniturilor realizate si a contravalorii TVA; inregistrarea unor cheltuieli care nu indeplinesc prevederile legale de deductibilitate fiscala; efectuarea unor relatii comerciale cu firme de tip fantoma; achizitii de materiale sau produse in baza unor acte care nu au statutul de documente justificative.
D. CONSTANTIN