Beneficiarii de renta viagera agricola au obligatia vizarii carnetelor de rentier pentru a putea incasa drepturile banesti aferente anului trecut. Acest lucru se poate face, in perioada martie – august 2012, la orice centru din tara al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, in baza unei procuri autentice/curatela/hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. De asemenea, acesta trebuie sa prezinte si alte acte: carnetul de rentier agricol; actul de identitate in original; decizia comisiei de expertiza medicala pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si copie; documente bancare (optional). In cazul decesului beneficiarului, renta datorata acestuia in anul respectiv poate fi incasata de mostenitorii sai, situatie in care acestia vor prezenta la oricare centru judetean al APIA si actul de succesiune (certificat de mostenitor, certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula „definitiva si irevocabila”, certificat de calitate de mostenitor).
Potrivit Legii 247/2005 , renta viagera reprezinta o suma de bani platita persoanei care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa ori incheie contract de arenda cu un investitor. Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei pentru 100 de euro/an pentru fiecare hectar instrainat, respectiv echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar arendat. Achitarea rentei viagere se poate face prin mandat postal, virament bancar sau orice alta modalitate prevazuta de lege.
In evidentele APIA- Sucursala Prahova existau, la finele anului trecut, aproximativ 2.000 de beneficiari de renta viagera agricola, insa doar circa 1.600 dintre ei isi aveau domiciliul in judetul nostru, restul figurand ca proprietari de terenuri agricole amplasate pe raza altor judete.
D. CONSTANTIN