Procurorii din cadrul Ministerului Public au trimis in judecata, in anul 2011, peste 1.100 de persoane acuzate de fapte de coruptie, dublu fata de numarul celor trimisi in fata judecatorilor in anul 2006 ! Acesta este cel mai mare numar de inculpati trimisi in judecata din istoria institutiei. De asemenea, in ceea ce priveste activitatea DNA, peste 300 de inculpati au fost trimisi la inchisoare anul trecut in cauzele instrumentate de catre aceasta institutie, numarul condamnarilor fiind, de asemenea, tot dublu in comparatie cu anul de referinta 2010; de asemenea, au fost dispuse masuri asiguratorii de peste 200 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Public, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, alaturi de cele de pe langa Curtile de Apel din Bucuresti, Brasov, Bacau, Constanta, Botosani, a fost unul dintre cele mai eficiente in ceea ce priveste intocmirea rechizitoriilor.
De asemenea, numarul probatoriilor intocmite in domeniul evaziunii fiscale a crescut cu 28 la suta fata de 2011. O eficienta similara s-a inregistrat in domeniul combaterii contrabandei, numarul inculpatilor trimisi in judecata fiind de 15 ori mai mare comparativ cu 2006, si de trei ori mai mare fata de 2011 ! Totodata, potrivit bilantului, reducerea contrabandei cu tutun, de la 36 la suta la 13 la suta, in numai doi ani (2011 comparativ cu 2009), a fost si rezultatul actiunilor desfasurate sub coordonarea procurorilor.
In 2011, procurorii au instituit masuri asiguratorii in valoare de peste un miliard de lei ! Tot in anul trecut, s-a dublat numarul dosarelor solutionate fata de anul 2006, iar in peste 70 % dintre cele aproape 600.000 de dosare solutionate, solutiile au fost emise in mai putin de sase luni de la sesizare.
Cresterea numarului de rechizitorii reprezinta una dintre cele mai importante realizari ale ultimilor ani, in conditiile in care procentajul inculpatilor achitati definitiv de instante a ramas, in mod constant, sub 2%, una dintre cele mai scazute medii din Europa ! Acum, 15% dintre posturi sunt vacante, iar dintre cei 2400 de procurori din tara, 450 au o vechime mai mica de trei ani.
In anul 2011 a fost cel mai mare volum de activitate din istoria Ministerului Public – 1.700.000 de dosare penale, de trei ori mai mult comparativ cu acum zece ani, si aproape dublu fata de anul 2006, in conditiile in care numarul de procurori a ramas aproape acelasi. Raportat la populatia adulta a Romaniei existenta a 1,7 milioane de dosare penale pare o… anomalie. Statistic, se presupune ca aproximativ un roman din patru persoane adulte sa fie implicat, intr-o forma sau alta, intr-un dosar penal, insa nu toate reclamatiile cu care au fost sesizati procurorii au fost intemeiate.
Fl. TANASESCU