In urma intelegerii convenite intre Guvern si reprezentantii Fondului Monetar International, care a avut loc la inceputul acestui an, pentru diminuarea considerabila a pierderilor inregistrate ( care, in 2010, insumau 29 milioane de euro), Compania Nationala Posta Romana urmeaza sa disponibilizeze 618 angajati, incepand cu data de 15 aprilie, concomitent cu reducerea numarului oficiilor postale de la 5.835 la 5.700. Lucratorii disponibilizati vor beneficia de salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca. De asemenea, tot in cadrul intelegerii mentionate se prevede si faptul ca Executivul trebuie sa gaseasca, in cateva luni, un investitor strategic interesat sa preia cel putin 20 la suta dintre actiunile companiei Posta Romana, in urma unei majorari de capital. Reamintim ca Posta Romana, unde lucreaza aproximativ 35.000 de angajati, este controlata de catre Ministerul Comunicatiilor, care detine 75 la suta din numarul total de actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25 la suta din actiuni.
Disponibilizarea celor 618 angajati – dintre care doar 10 vor proveni de la Oficiul Judetean de Posta Prahova – a amplificat si mai mult tensiunea sociala deja existenta de cativa ani intre Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) si administratia companiei. In opinia presedintelui acestui sindicat, Matei Bratianu, aceasta tensiune a fost generata de nenumarati factori amintiti, de altfel, intr-un comunicat remis, in cursul acestei luni, directorului general al companiei Posta Romana – Dumitru Daniel Neagoe. Iata doar cativa dintre acestia: schimbarea „pe picior” a strategiilor (cand au existat!) referitoare la reorganizarea activitatii companiei, fapt care a condus la starea de „paralizie” a majoritatii celor cu functii de conducere , a caror principala preocupare a devenit strategia de supravietuire pe functiile detinute sau pe altele similare, lasand in deriva Posta Romana; decizia unilaterala a conducerii companiei, decizie venita din partea partidelor aflate la putere, de reducere a programului lunar de lucru cu doua zile si, implicit, diminuarea corespunzatoare a salariului si a numarului de tichete de masa; impresia, care incepe sa se transforme in certitudine, ca Posta Romana este „condusa” premeditat spre faliment, in scopul oferirii acesteia, in totalitate sau in „halci profitabile”, unor grupuri de interese din tara sau din strainatate.
Nemultumiti de o asemenea stare de lucruri, care ar putea conduce inclusiv la o noua runda de disponibilizari colective, liderii SLPR au amenintat autoritatile cu declansarea unor actiuni de proteste stradale, in toate judetele tarii, in eventualitatea in care nu le vor fi acceptate macar o parte dintre revendicari. Astfel, pe 13 martie, postasii urmau sa picheteze, timp de doua ore, sediul central al companiei, iar pe 15 martie era prevazuta o actiune similara in fata sediilor prefecturilor din intreaga tara. De asemenea, calendarul actiunilor sindicale mai includea intalniri cu parlamentari din Opozitie, pentru a le fi aduse la cunostinta problemele cu care se confrunta Posta Romana, precum si un miting national in Bucuresti, pentru data de 29 martie. In final, calendarul protestelor avea sa ramana doar pe hartie deoarece, in urma discutiilor din data de 13 martie 2012 conducerea Postei Romane si cea a sindicatului au picat la pace, in sensul ca acestora din urma le-au fost acceptate o parte dintre revendicari. „Protocolul incheiat intre cele doua parti include mai multe puncte, cum ar fi: reducerea, incepand cu luna aprilie, la o zi lucratoare neplatita, iar din iunie, si la cea de-a doua zi, revenind, astfel, la programul normal de lucru; stoparea masurilor ulterioare de disponibilizari colective si a celei de desfiintare a unor oficii postale; stabilirea, de comun acord, a conditiilor privitoare la negocierea actualului contract colectiv de munca”, ne-a precizat Reasilvia Olivoto, secretar federal regional al SLPR.
D. CONSTANTIN