Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti, sub conducerea pedelistului Radu Popescu, ofera surprize dupa surprize in procesele pe care le are atat cu Agentia Nationala a Finantelor Publice, cat si cu Camera de Conturi Prahova, reprezentanta in instanta de catre juristii Curtii de Conturi.
Pe 8 martie, consilierii juridici ai RATP au solicitat in fata magistratilor Curtii de Apel Ploiesti legalizarea si investirea cu formula executorie a sentintei civile nr. 309/4 noiembrie 2011, emisa de aceeasi instanta ploiesteana, in procesul pe care regia de transport l-a avut cu Camera de Conturi Prahova. Cererea de executare a deciziei auditorilor financiari este cu atat mai surprinzatoare cu cat, prin acest gest, RATP recunoaste ca trebuie sa puna in aplicare ceea ce au solicitat reprezentantii Curtii de Conturi, in urma controalelor efectuate in primavara anului trecut la institutia condusa de Radu Popescu. Contactat telefonic, directorul RATP ne-a declarat ca „aceasta este procedura obligatorie” si ca „indiferent daca recunosti sau nu decizia Curtii de Conturi, trebuie sa o executi”.
Surse din interiorul Camerei de Conturi Prahova spun ca aceasta miscare facuta de conducerea RATP ar putea sa fie explicata foarte simplu: pentru a avea o justificare in fata angajatilor regiei in vederea retinerii unor sume din salarii! Obtinerea din partea instantei Curtii de Apel Ploiesti a legalizarii si investirii cu formula executorie a sentintei prin care RATP a pierdut procesul cu Camera de Conturi Prahova, in luna noiembrie a anului trecut, ar fi putut veni in sprijinul conducerii regiei, pentru recuperarea de la salariati a unor sume prevazute dupa controalele efectuate de catre auditori. Judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au respins, insa, cererea de executare a sentintei civile nr. 309/4 noiembrie 2011, RATP avand drept de recurs in cinci zile de la comunicare, la instanta superioara – Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Desi RATP a cerut amanarea aplicarii deciziilor Curtii de Conturi, s-a demarat deja recuperarea unora dintre sumele stabilite ca fiind prejudicii. Astfel, intr-un raspuns oficial dat unor consilieri locali si semnat de catre directorul general al regiei de transport, Radu Popescu, se arata: „Constatarile Curtii de Conturi in urma controlului efectuat, referitor la contractul de prestari servicii de paza si protectie la obiectivul RATP Ploiesti, incheiat cu firma Bidepa Alarm, au fost solutionate, in sensul ca suma de 129.705,03 lei, care a fost luata in discutie, a fost recuperata in totalitate de la aceasta firma in anul 2011, iar documentele justificative se afla la sediul Regiei”. Daca in privinta contractului cu firma de paza situatia pare remediata, asa cum a cerut Camera de Conturi Prahova, ramane de vazut cum se vor rezolva si celelalte probleme constatate de auditorii financiari. Adica recuperarea banilor de prime si, in special, cum se vor finaliza divergentele aparute in privinta datoriei pe care a constatat-o ANAF, tot in primavara anului trecut, si care se ridica la circa opt milioane de euro!
V.STOICA