Infractiunea prevazuta de articolul 319 din Codul penal – profanarea de morminte – este una dintre cele mai rare care ajung pe masa judecatorilor. In prezent, pe rolul sectiei penale a Curtii de Apel Ploiesti se afla un dosar prin care un barbat condamnat la inchisoare pentru savarsirea infractiunii de profanare de morminte a inaintat recurs la sentinta penala din 20 ianuarie 2012 pronuntata de magistratii Judecatoriei Campina.
Initial cercetat pentru omor, un prahovean a fost judecat si condamnat la un an de inchisoare si la plata sumei de 20.000 de euro cu titlul de despagubiri civile pentru profanarea unui cadavru.
Prahoveanul Adrian B. a ajuns sa faca puscarie pentru ca, in vara anului 2009, perioada in care locuia cu chirie in casa unei femei, a avut o altercatie cu proprietara imobilului, care, impinsa fiind de catre inculpat, a cazut pe spate, pe un pat. Desi, potrivit expertizei medico-legale, proprietara casei murise din cauze naturale, speriat, chiriasul a lovit-o pe femeie de mai multe ori cu un ciocan in cap, printr-o perna. Dupa aceea, a infasurat cadavrul in niste bucati de mocheta si o folie din plastic si l-a ingropat in gradina. Pentru ca femeia a fost data disparuta, abia o luna mai tarziu a fost gasit corpul acesteia, unde fusese ingropat.
Pe langa condamnarea la un an de inchisoare, profanatorul de morminte – infractiune in care se incadreaza si profanarea unui cadavru – are de achitat si echivalentul in lei al sumei de 20.000 de euro. La inceperea procesului de la Judecatoria Campina, fiica victimei a solicitat de la inculpat suma de 500.000 de euro drept daune morale, ca urmare a mortii neasteptate a mamei sale si a suferintei cauzate de conditiile in care a fost descoperit cadavrul, la o luna de la disparitia persoanei. In sentinta penala pronuntata de catre Judecatoria Campina in acest caz, se arata si ca Adrian B. are nevoie de tratament medical psihiatric, pana la insanatosire, dat fiind riscul crescut de suicid si diagnosticul stabilit de catre expertiza medico-legala, de „tulburare de personalitate cu manifestari polimorfe”.
Violeta STOICA