Organizarea alegerilor locale din acest an – data oficiala fiind deja fixata pentru 10 iunie– aduce noi reglementari din punct de vedere al finantarii. Concret, conform unei Ordonante de Urgenta publicate, recent, in Monitorul Oficial, primarii vor fi obligati sa restituie la Guvern banii care vor fi alocati in teritoriu, din Fondul de rezerva bugetara, prin intermediul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru stampilele si buletinele de vot necesare la alegerile locale. Daca edilii nu se vor conforma, Executivul a prevazut si masuri coercitive, urmand sa sisteze alimentarea bugetelor pentru acele autoritati locale care nu vor respecta aceasta obligatie. “Pentru reintregirea fondurilor utilizate in procesul electoral, autoritatile administratiei publice locale achita Ministerului Administratiei si Internelor, prin Institutiile prefectului, din bugetele proprii, in termen de 60 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial, sumele utilizate pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru plata hartiei pentru buletinele de vot, confectionarea stampilelor cu mentiunea “VOTAT” si a timbrelor autocolante. In cazul in care unitatile administrativ-teritoriale nu respecta termenul prevazut, Institutiile prefectului vor comunica directiilor generale ale finantelor publice judetene lista acestora si sumele aferente
nerestituite, in scopul sistarii alimentarii bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit si cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale „, se arata in ordonanta la care ne-am referit.
Procedura a fost stabilita de guvernanti cu argumentul ca este necesar sa existe un mecanism de recuperare din bugetele locale a sumelor alocate Ministerului Administratiei si Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului. “Necesitatea asigurarii intr-un termen cat mai scurt a fondurilor pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din 2012, astfel incat sa se respecte calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale si sa se evite o eventuala blocare a alegerilor in unele localitati, din cauza lipsei fondurilor, determina stabilirea unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor Municipiului Bucuresti, ale judetelor sau al Municipiului Bucuresti a sumelor alocate Ministerului Administratiei si Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, pentru desfasurarea procesului electoral”, se arata in nota de fundamentare a ordonantei.
Conform documentului, din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor se vor aloca bani pentru cheltuielile necesare confectionarii stampilelor de control din sectiile de votare, imprimarii buletinelor de vot, a transportului, ambalarii si distribuirii materialelor si a tipizatelor pentru alegeri. De asemenea, din bugetul MAI se vor asigura si cheltuielile privind hartia pentru buletinele de vot, stampilele de vot si timbrele autocolante care se vor aplica pe cartile de identitate ale alegatorilor care vor participa la vot. Toate aceste cheltuieli trebuie, insa, recuperate de la autoritatile locale, asa cum am mentionat mai sus, unitatile administrativ-teritoriale fiind obligate sa includa in bugetele proprii pe acest an sume pentru achitarea respectivelor fonduri. Pentru organizarea alegerilor, Executivul a decis sa aloce aproximativ 100 de milioane de lei, cu o treime mai mult decat la scrutinul organizat in urma cu patru ani.
La alegerile din 2008, conform legislatiei, sumele necesare acoperirii cheltuielilor facute de ministerul de resort pentru organizarea si desfasurarea alegerilor locale s-au asigurat din bugetul de stat. In ceea ce priveste banii necesari acoperirii cheltuielilor privind organizarea si desfasurarea alegerilor facute de autoritatile administratiei publice locale, acestia s-au suportat din bugetele locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, primarilor cerandu‑li-se ca, pentru reducerea sumelor, sa utilizeze bunurile materiale recuperate de la scrutinele anterioare. Ministerul de resort, prin Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, asigura achizitionarea hartiei necesare pentru tiparirea buletinelor de vot, urmand ca sumele cheltuite sa fie recuperate din bugetele locale ale administratiilor publice locale, in termen de 60 de zile de la data publicarii rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial.
N.DUMITRESCU