Procedura de obtinere a unor finantari europene din fonduri de preaderare a fost, la timpul ei, primul pas in aparitia „vulturilor” care sa beneficieze de pe urma depunerii proiectelor: firmele de consultanta. Nivelul beneficiilor a crescut odata cu initierea proiectelor din fonduri de postaderare, ale caror valori sunt infinit mai mari, in special in zona autoritatilor publice. Primariile incheie contracte de consultanta de milioane de euro, in unele cazuri, pentru a spera la o absorbtie mai buna a banilor proveniti de la Uniunea Europeana, in special prin intermediul Programului Operational Regional, cu axele sale specifice pentru finantarea anumitor lucrari de dezvoltare regionala.
La Ploiesti, consultanta pentru realizarea documentatiei necesara depunerii dosarelor pentru finantari externe costa nu un milion sau doua de euro, ci… 12 milioane de euro fara TVA, asa cum se stipuleaza in acordul-cadru incheiat (dupa o licitatie restransa accelerata) intre Primaria Ploiesti si Intergroup Engineering, in anul 2010. Dincolo de secretomania care a inconjurat acest contract – generatoare de indignare si de dispute aprige intre consilierii locali din opozitie si reprezentantii executivului local – actele subsecvente incheiate cu societatea de consultanta arata cat de mari sunt profiturile unei asemenea firme, in special atunci cand are angajamente semnate cu autoritati publice.
Pana in prezent, desi s-au achitat sume imense catre Intergroup Engineering, dintre cele noua dosare intocmite pentru anumite proiecte – care nu sunt doar cu finantare europeana (asa cum se stabilea prin acordul-cadru incheiat in anul 2010), printre ele aflandu-se inclusiv consultanta si proiectarea reabilitarii blocurilor din Ploiesti – doar doua dintre documentatiile intocmite au avut drept rezultat parafarea unor contracte cu finantare prin Polul de Crestere Ploiesti-Prahova. Este vorba despre realizarea parcului municipal si despre centrul Ciresarii.
Cel mai nou contract subsecvent incheiat intre Primaria Ploiesti si Intergroup Engineering se refera la consultanta si realizarea proiectului tehnic pentru fluidizarea traficului catre zona industriala Ploiesti Vest. Pentru ca, probabil din greseala, autoritatea locala a publicat pe site-ul oficial acest document, suntem in masura sa prezentam – pe capitole – care sunt sumele destinate fiecarei lucrari in parte din proiectul mentionat.
Elaborarea studiilor de teren costa o mie de euro la 100.000 de euro valoare a investitiei, rezultand suma de aproape 800.000 de lei numai pentru acest segment. Studiul de fezabilitate si analiza cost-beneficiu costa 1850 de euro/100.000 de euro valoare de investitie, adica 1.479.000 de lei. Elaborarea cererii de finantare ajunge la 576.000 de lei, a proiectului tehnic si a caietelor de sarcini – la aproape 960.000 de lei, iar documentatia de atribuire – la 119.966 de lei. La aceste minuni scumpe se mai adauga inca circa 100.000 de lei, suma corespunzatoare documentatiilor pentru obtinerea avizelor si pentru asistenta tehnica la evaluarea proiectului. La toate acestea, Intergroup Engineering va mai incasa, in faza de executie a proiectului – daca acesta va primi finantare europeana – 400 de euro la suta de mii de euro din valoarea investitiei, adica inca vreo 300.000 de lei, potrivit calculelor noastre. In total, doar pentru documentatia necesara acestui proiect, costurile se ridica la aproximativ un milion de euro. Fara comentarii!
Violeta STOICA