Teisanii au fost, asa cum se defineau, o “foaie lunara de invatamant si gospodarie“, redactata de “un comitet“. Comitetul era, de fapt, compus din fruntasii satului Teisani, fiind coordonat de Dumitru I. Brezeanu care initiase aparitia ei si care o si scria aproape in intregime, ajutat de sotia sa, si ea invatatoare.
Nr. 1 a aparut la 1 septembrie 1904, iar nr. 2 la
1 octombrie acelasi an, ziarul preconizand o aparitie lunara. Desi in primul numar editorii spuneau ca “nu vor da inapoi in fata nici unei osteneli pentru ca Teisanii sa apara regulat, si multa vreme”, odata cu nr. 2 si-a incetat aparitia.
Ziarul s-a imprimat la Ploiesti, la tipografia “Democratul“, in conditiile obisnuite in vremea respectiva, in formatul 33×24 cm, in 4 pagini.
Articolul de fond “Catre Teisaneni“ se straduia sa clarifice scopul aparitiei publicatiei: „satenii cu stiinta de carte sa gaseasca scris tot ceea ce-i intereseaza”. Si mai jos: <>
In continuare se arata ce anume dorese sa inlature ziarul si cum spera sa ajunga populatia comunei.
In scurta lui aparitie, ziarul s-a straduit sa-si tina promisiunile.
Chiar in primul numar aparea un articol de economie domestica “Seceta si porumbul“. Se arata ca din cauza secetei grozave care a bantuit, in tara nu s-a prea facut porumb. La Teisani s-a mai facut ceva dar, din cauza lipsei s-ar putea ca unii sateni sa fie tentati sa culeaga porumbul crud inca de pe ogor. Erau sfatuiti sa nu faca asa ceva caci s-ar putea imbolnavi de pelagra. Erau anuntati ca s-au cumparat de catre Banca populara “Leul“ din Teisani, 4 vagoane de porumb pe care il va imparti satenilor pe datorie. Tot pe linia economiei taranesti se recomanda satenilor in nota “Rozoarele“, probabil Razoarele, sa nu se mai lupte pentru ele, imbogatind pe avocati.
Tot pe linia economico-gospodareasca erau si prezentarile facute pentru “Societatea filantropica-culturala Sirius“ si activitatea ei. De asemenea, ziarul tinea la curent pe cititori cu activitatea Bancii Populare “Leul“ (deponenti, societari, bilantul Bancii etc.).
Printre preocuparile ziarului erau si problemele administrative si de gospodarie comunala. Sa vedem cateva titluri:
In nr.1 aparea articolul “Local de Primarie“, care amintea ca primaria din Teisani nu are un sediu propriu, ci se muta de colo-colo, unde gaseste 2-3 odai cu chirie. Mai departe arata neajunsurile acestei situatii. Astfel, actele de stare civila, si alte documente care interesau pe sateni, nu erau in siguranta iar comuna ar putea fi desfiintata si alipita de alta care avea local de primarie. Arata ca acest local ar fi bine sa fie in centrul comunei, sa fie destul de incapator pentru a putea oferi o camera si bancii populare, sa aiba langa el o magazie pentru lemne si ca remiza pentru carute si pompa de incendiu. Alaturi trebuia sa se realizeze oborul pentru vite.
O nota pleda pentru “trebuinta unei pompe de incendiu”, aratand ce periculos este un incendiu si cum ar putea fi adunati banii pentru cumpararea ei.
Paul D.POPESCU