In ultima vreme, la televizor, in ziare sau in complexurile comerciale se vorbeste tot mai mult despre prezenta peste limitele admise ale unor aditivi alimentari (E-uri) in produsele agroalimentare, cu precadere a mezelurilor, fapt ce ar dauna sanatatii consumatorilor. Legat de acest subiect, intr-un comunicat adresat presei, de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), se precizeaza ca, in cursul anului anterior, au fost analizate 4.137 de probe pentru verificarea etichetarii si a dozelor anumitor aditivi alimentari. Rezultatul? Doar 12 probe (0,29 la suta, din total) au fost neconforme, inregistrand depasiri ale dozelor maxime admise de nitriti, nitrati, fosfati, substante conservante, zaharina, aspartam etc, precum si neconformitati legate de etichetarea produselor. In toate cazurile de acest gen, directiile judetene ale ANSVSA au anuntat atat producatorii, cat si comerciantii, iar produsele respective au fost retrase de la comercializare si neutralizate, sub supravegherea medicilor veterinari.
De asemenea, in comunicatul ANSVSA se mai arata ca aditivii alimentari sunt substante care, inainte de a fi atestate la nivelul UE, au fost testate minimum 6 ani in laboratoare de specialitate, ca atare „nu exista aditivi alimentari interzisi”. Utilizarea acestor aditivi are mai multe scopuri: sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor; sa imbunatateasca conservarea sau stabilitatea unui aliment sau sa-i imbunatateasca proprietatile organoleptice; sa conserve calitatea nutrivita a produsului alimentar. Conform reglementarilor UE, aditivii alimentari permisi a fi utilizati inainte de anul 2009 fac obiectul unei reevaluari de risc, de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor. Astfel, procesul de reevaluare, in vederea autorizarii, in cazul majoritatii colorantilor alimentari au avut ca termen sfarsitul anului 2011; alti coloranti, precum conservantii, antioxidantii, glutamatii etc., vor fi reevaluati in perioada 2015 – 2016, iar indulcitorii – pana in 2020.D. CONSTANTIN