Politistii prahoveni efectuau ieri cercetari pentru prinderea unor indivizi care au furat un transformator electric ce alimenta o statie de pompare a apei din Baltesti, peste 5.000 de locuitori din doua comune – Baltesti si Gornet – ramanand, duminica dimineata, fara apa potabila.
In urma anchetei – derulate de catre politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Prahova – a reiesit ca, in noaptea de sambata, 10 martie a.c., spre duminica, 11 martie a.c., hotii au distrus transformatorul care era sudat de un stalp, si i-au spart carcasa pentru a fura componentele din cupru.
Dupa cum ne-a precizat purtatorul de cuvant al SC Electrica Muntenia Nord – Sucursala Prahova, Marian Popa, transformatorul se afla amplasat la iesirea din comuna Baltesti, pe un camp. Nefiind pazit, hotii au furat din carcasa acestuia mai multe piese, cel mai probabil pentru a le valorifica la fier vechi. In cursul zilei de astazi (ieri – n.n.), societatea a trimis o masina la Focsani, pentru a aduce un transformator care sa aiba caracteristicile celui distrus, pentru a-l putea inlocui pe acesta din urma. Dar, pana este incarcat cu macaralele si transportat la Baltesti, este posibil sa se intunece. Daca angajati nostri nu reusesc sa-l monteze pe lumina, cel mai probabil aceasta operatie va avea loc in cursul zilei de maine (azi- n.n.).
Potrivit interlocutorului nostru, valoarea unui astfel de transformator se ridica la aproximativ 3.500 de euro, iar echipe din cadrul Electrica Muntenia Nord – Sucursala Prahova efectuau cercetari pentru stabilirea prejudiciului creat.
Intrebat daca locuitorii din Baltesti au avut de suferit de pe urma infractiunii amintite, primarul localitatii, Radu Ion, ne-a spus ca nu, fiindca mai exista apa in fantani.
De asemenea, primarul comunei Gornet, Ion Petrescu, ne-a precizat ca aproximativ 2.500 de locuitori au ramas fara niciun strop de apa. Acesta ne-a mai spus ca un furt asemanator, cu astfel de consecinte – lipsa apei potabile pentru locuitori – a mai avut loc in urma cu cinci ani.
De la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova ni s-a precizat ieri ca nu a fost solicitata nicio cisterna pentru a transporta apa in comunele afectate.
Fl. TANASESCU