Ne-am pricopsit cu un presedinte jucator si cu alte calitati – la fel de paralele cu functia prezidentiala – dupa ce am fost trasi, nu pe sfoara, ci in teapa. Ne amintim bine cu cate tepe ne-a ademenit Traian Basescu inainte de a-si aseza fundul pe fotoliul din Cotroceni. Ne-a dus astfel cu zaharelul luptei anticoruptie si al cruciadei impotriva cercurilor de interese pana a obtinut si al doilea mandat, cand metafora tepei a avut alte haine – modernizarea statului, parlament unicameral si mai putini parlamentari. Acestea au fost, cum s-ar zice, tepe electorale, dar suratele lor din perioada mandatelor prezidentiale au fost si mai multe, si mai…ascutite. Sa ne amintim cat zel punea si mai pune, inca, Traian Basescu, in lupta cu „baietii destepti”, care nu s-a dovedit a fi decat tot una dintre marile tepe cu care a vrut sa adoarma poporul. Acest somnifer tine de ani buni din moment ce, iata, se reia acum ca sa ne demonstreze ca energia electrica este bun al intregului popor si nu doar al partenerilor si, in acelasi timp, finantatorilor puterii.
O mare, mare teapa s-a dovedit a fi si lupta anticoruptie, batalii inversunate ducandu-se pana la fruntariile tarii. Si-atunci, am primit portia de somnifer cand trupe intregi de politisti de frontiera si vamesi erau luate in prizonierat, pentru ca noi sa avem un somn cat mai linistit. Si, bineinteles, am dormit linistiti pentru ca eram siguri ca aceia „saltati” de la punctele de frontiera treceau imediat prin purgatoriul exigentei noastre justitii pentru a reveni, bine mersi, pe posturile aducatoare de venituri la pusculita portocalie. Si tot astfel s-au petrecut lucrurile si in domeniul combaterii evaziunii fiscale, lupta impotriva economiei subterane dovedindu-se, la randu-i, acelasi zaharel servit electoratului pentru a-i diminua… amaraciunea vietii. Mi-amintesc ca, inainte de 1989, un reprezentant al Ministerului Agriculturii de atunci imi spunea ca 25% din productia agricola a tarii nu se inregistra pentru ca se…repartiza „reprezentantilor poporului”. Acum, aceiasi „reprezentanti” infuleca mai mult de 25% din roadele pamantului, dar evaziunea – caci aceasta este denumirea corecta a fenomenului – a devenit acea veritabila teapa cu „calitati” de zaharel, de somnifer, pentru cei multi.
Si credeti ca poporul s-a saturat de tepe? Nu, pentru ca iata, in continuare, ni se servesc din ce in ce mai mari, mai lustruite, mai imbietoare. In Capitala, de exemplu, se zice ca s-a aruncat latul la gatul asfaltatorilor ce-si burdusesc buzunarele din contracte de care uita imediat. Tot astfel, se zice ca si regii asfaltului ar intra la apa dupa ce zapezile acestei ierni ni i-au aratat cat de hrapareti – dar si cat de impotenti – sunt. Cu toate acestea, niciunul dintre asfaltatori – ca si in cazul evazionistilor, al coruptilor, al benzinarilor (care se inteleg asupra majorarii continue a preturilor), al bancilor (care, de asemenea, „merg pe burta” cu aceleasi dobanzi mari la credite, desi BNR a redus de nu stiu cate ori dobanda de referinta) si, bineinteles, al „baietilor destepti”, carora li s-au tot promis tepe-tepe – nu va pati nimic, in afara de… publicitatea gratuita pe care chiar institutiile statului le-o fac.
Noi, cei multi ramanem, in continuare, cu tepele clamate de seful statului poate pentru ca domnia sa ne considera mari amatori de metafore, de zaharel, de somnifere. Altfel spus, nimic nu se face impotriva celor care cam sug sangele poporului, ci, in cel mai bun caz, li se arata cate un cartonas galben ca sa fie vazut, in primul rand, de… noi!

Leon CHIRILA