Guvernul Mihai Razvan Ungureanu a fost investit de Parlament, ieri, cu 237 de voturi “pentru” si doua “impotriva”. Pentru a fi investit, noul Guvern avea nevoie de votul majoritatii – 232 de parlamentari, lucru fezabil in conditiile in care grupurile din coalitia de guvernamant au, impreuna, 244 de senatori si deputati. Deputatul Nicolae Paun a declarat, ieri, ca parlamentarii minoritatilor “sustin conditionat” Guvernul Ungureanu, conditiile fiind cresterea pensiilor si a salariilor din luna mai si imbunatatirea mediului de afaceri si ca, daca nu se respecta aceste cerinte, sunt dispusi sa voteze prima motiune de cenzura. Parlamentarii opozitiei au fost absenti. Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru prezentarea programului si a listei Guvernului de catre Mihai Razvan Ungureanu, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru, a inceput in jurul pranzului. La sedinta de plen de ieri, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru si-a prezentat programul de guvernare si ministrii. Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a cerut Parlamentului votul de investitura pentru noul Guvern, atentionand insa ca nu poate avansa promisiuni nerealiste si ca poate lua in calcul doar o majorare “prudenta” a salariilor si a pensiilor, daca situatia economica va permite aceasta crestere.
El a aratat ca se va concentra pe asigurarea stabilitatii economice si respectarea angajamentelor asumate de Romania in fata Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. “Propun un mod de guvernare pragmatic, onest si modern, in care fiecare cetatean sa se poata recunoaste. Nu vin in vremuri grele sa prezint promisiuni nerealiste”, a spus Ungureanu. Dupa incheierea dezbaterilor din plenul Parlamentului s-a supus la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului, votul fiind secret, exprimat prin bile.
La votul din plen au participat doar grupurile parlamentare ale Coalitiei, liderii USL anuntand, chiar de miercuri, ca parlamentarii opozitiei nu vor participa la votul pentru investirea noului Guvern, declarand, totodata, ca vor face o sesizare la Curtea Constitutionala.
• Componenta
Cabinetului Ungureanu

Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a propus, ieri, in Parlament, un Cabinet cu doi independenti, patru reprezentanti ai UDMR, doi ai UNPR – toti prezenti si in Guvernul Boc – si noua democrat-liberali. Componenta Cabinetului Ungureanu este urmatoarea: Marko Bela (UDMR) – vicepremier, Catalin Predoiu (independent) – ministru al Justitiei, Leonard Orban (independent) – ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) – ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) – ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) – ministru al Sanatatii, Cristian Diaconescu (UNPR) – ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) – ministru al Apararii. De la PDL sunt Lucian Bode – ministru al Economiei, Gabriel Berca – ministrul Administratiei si Internelor, Cristian Petrescu – ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Alexandru Nazare – ministru al Transporturilor, Stelian Fuia – ministru al Agriculturii, Catalin Baba – ministru al Educatiei, Razvan Mustea – ministru al Comunicatiilor, Claudia Boghicevici – ministru al Muncii, Bogdan Dragoi – ministru al Finantelor. Democrat-liberalii, cu o medie de varsta de 38 de ani si diferite profesii – intre care inginer, analist financiar, lector universitar – au fost propusi sa-i inlocuiasca pe toti reprezentantii partidului in Guvernul Boc. Cinci dintre ministrii desemnati de PDL sunt deputati, unul este senator si trei au fost secretari de stat in ministerele pe care urmeaza sa le conduca. Ministrii desemnati au fost audiati, miercuri, in comisiile parlamentare de specialitate, doar de catre parlamentarii puterii, reprezentantii opozitiei absentand. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, altii doar o “recomandare” catre plen, in situatia in care cvorumul de sedinta nu a putut fi intrunit.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a multumit parlamentarilor pentru votul de investitura si a afirmat ca spera sa nu dezamageasca, sustinand ca stie cat de grea poate fi misiunea sa. “Sper sa nu va dezamagesc niciodata. Imi dau seama cat de greu poate sa fie, imi dau seama ca aceasta greutate se imparte cu membrii Cabinetului meu. Vom fi intotdeauna acolo unde am promis pentru cetatenii acestei tari”, a spus Ungureanu parlamentarilor.