Joi, 16 februarie a.c., la Sectia Penala a Curtii de Apel Ploiesti, a fost programat primul termen de judecare a recursului inaintat de catre primarul in functie al comunei Secaria, pedelistul Iulian Popa, prin care acesta contesta decizia de condamnare a sa la cinci ani de inchisoare, data de Judecatoria Sinaia, la sfarsitul anului trecut.
Primul termen de la instanta superioara a fost amanat, pentru data de 21 martie 2012, din cauza lipsei de aparare a recurentului – inculpat Iulian Popa.
Primarul comunei Secaria a fost acuzat si condamnat pentru instigare la folosirea sau prezentarea de documente false in scopul obtinerii ilegale a subventiilor de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Iulian Popa a fost condamnat de catre instanta penala a Judecatoriei Sinaia la cinci ani de inchisoare cu executare, la sfarsitul lunii noiembrie 2011. Decizia magistratilor sinaieni nu a fost una definitiva, inculpatul inaintand recurs la Curtea de Apel Ploiesti. Procesul care s-a derulat la Judecatoria Sinaia a fost unul „fulger”, derulandu-se in timp record, in perioada mai – noiembrie 2011. Dupa administrarea probatoriilor, judecatorii sinaieni au dat verdictul: l-au condamnat pe Iulian Popa la cinci ani de inchisoare „pentru comiterea infractiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata (in 11 acte materiale)” si la inca doi ani de inchisoare „pentru comiterea infractiunii de instigare la inselaciune, in forma continuata”.
Magistratii au hotarat, de asemenea, ca inculpatul sa execute, prin contopire, pedeapsa cea mai grea.
In plus, primarul din Secaria va fi nevoit, daca instanta Curtii de Apel Ploiesti va mentine sentinta Judecatoriei Sinaia, „sa achite partii civile, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Prahova, suma de 239.702,58 de lei cu titlu de contravaloare prejudiciu ramas nerecuperat, plus majorari de intarziere de 15.455,92 de lei si penalitati de intarziere in valoare de 35.955,39 de lei”.
Magistratii de la instanta de fond au decis inclusiv „desfiintarea inscrisurilor falsificate folosite la savarsirea infractiunilor”, adica a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pentru suprafata pentru mai multi beneficiari de pe raza comunei Secaria, documente considerate ilegale si cauzatoare de prejudicii.
V.STOICA