Zeci de tineri au furat, s-au batut si au creat scandaluri in scoli sau in zonele adiacente unitatilor de invatamant, in anul scolar 2010-2011, potrivit unei statistici a Inspectoratului de Politie Judetean Prahova. In aceasta perioada au avut loc 54 de infractiuni in interiorul scolilor si 13 in preajma scolilor. In incinta unitatilor de invatamant au predominat furturile de bani, de telefoane mobile – hotii fiind interesati doar de cele cu valoare mare, cum ar fi smart-phone‑urile –, dar nu au lipsit nici cazurile de lovire, de imbranceli si alte tipuri de acte violente si de distrugere a mobilierului sau a aparaturii din scoli, dupa cum ne-a precizat Dorin Dumitran, ofiter specialist psihosociolog, din cadrul Compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii de la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova. Ingrijorator este faptul ca numarul cazurilor de lovire si cel al altor violente au crescut cu 16,6% in scolile generale. In afara unitatilor de invatamant, incidente s-au petrecut pe drumul de intoarcere al elevilor catre casa ( pe strada, in autobuze, in statii de autobuz) – fiind vorba despre furturi si talharii. De obicei, victimele renunta la bani sau la obiectele de valoare sub amenintarile cu bataia, iar astfel de fapte sunt savarsite mai ales de catre fosti elevi ai unitatilor de invatamant respective sau de catre alte persoane care locuiesc in zona.
Exista, insa, si semnale care sa mai linisteasca parintii si copiii: numarul faptelor penale comise in preajma scolilor a scazut fata de anul scolar precedent, in judet, ca urmare a intensificarii, de catre politisti, a activitatilor de prevenire a infractiunilor.
Potrivit statisticilor IJP, la nivelul judetului Prahova, in anul scolar trecut, 71 de elevi au comis fapte penale (dintre care 23 au savarsit furturi), iar 78 de elevi au cazut victime ale infractorilor (42 de elevi au ramas, de exemplu, fara diverse bunuri). „In Prahova, ne confruntam cu doua probleme: unii parinti ii indeamna pe copiii care sunt victime ale unor fapte penale sa nu depuna plangere, pentru a nu face drumuri la Politie; iar unii elevi apeleaza numarul de urgenta 112 pentru a semnala un incident, la cateva zile dupa ce s-a petrecut”, ne-a mai precizat Dorin Dumitran. Si profesorii au ingrosat randul victimelor, in perioada amintita, unul reclamand un furt, iar altul – un caz de distrugere. In anul scolar trecut, s-au mai inregistrat 25 de cazuri de tulburare a linistii publice in incinta unitatilor de invatamant si sase – in zonele adiacente scolilor.
La nivel national, in anul scolar 2010-2011, situatia a fost alarmanta: au avut loc 370 de fapte penale in scoli si in preajma scolilor, autori fiind atat elevii, cat si alte persoane. 21 dintre faptasi au fost… profesori. Numarul acestora a crescut cu 90,9%, ceea ce inseamna ca elevii au inceput sa nu mai tolereze reactiile impulsive ale dascalilor si ii reclama mai des atunci cand le mai dau cate o palma pentru a-i cuminti. Alti 36 de profesori au cazut victime infractorilor care au savarsit furturi, loviri, amenintari, talharii sau distrugeri, numarul dascalilor agresati sau pagubiti fiind cu 24% mai mare decat in anul scolar precedent! La nivelul tarii, a crescut cu 3, 66 % numarul infractiunilor savarsite in scoli, iar numarul elevilor care au cazut victime autorilor de fapte penale a crescut cu 27, 2%, fata de anul scolar anterior !
Ana-Maria MAXIM