In ianuarie 2012, bugetul general consolidat al tarii inregistra un excedent de 1 miliard de lei (0,2 la suta din PIB), fata de un excedent de 0,8 miliarde de lei in perioada similara a anului anterior, potrivit comunicatului Ministerului Finantelor. Au fost inregistrate cresteri semnificative la principalele venituri fiscale, cum ar fi din accize (+ 41,7 la suta), TVA (+ 15,4 la suta), impozit pe venit ( +17,8 la suta), contributii de asigurari sociale (+ 10,3 la suta). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, au crescut cu 27,5 la suta si sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate de tara noastra din resurse publice.
Pe de alta parte, in luna ianuarie 2012, cheltuielile bugetului general consolidat au insumat 15,3 miliarde de lei, in crestere cu 10,6 la suta fata de perioada similara din 2011.
Autostrada Comarnic – Brasov, pe agenda ministrului Transporturilor
Noul ministrul al Transporturilor si Infrastructurii a declarat, zilele trecute, ca, in acest an, vor fi facuti pasi importanti in ceea ce priveste acordarea in concesiune a lucrarilor la mai multe tronsoane de autostrada. „Chiar luna viitoare va fi lansat anuntul pentru atribuirea contractului de concesiune aferent Centurii de Sud a Capitalei si estimam ca la sfarsitul lui 2012 ar putea incepe lucrarile de proiectare si constructie pentru acest obiectiv, care ar urma sa fie finalizat in 2015. De asemenea, pentru tronsonul Comarnic – Brasov, avem pregatita documentatia pentru a scoate la licitatie, tot luna viitoare, componenta de consultanta si revizuirea studiului de fezabilitate”, a adaugat ministrul Alexandru Nazare.
10 zile pe an, „consumate” pentru plata taxelor
Statul roman percepe contribuabililor peste 300 de taxe, dintre care circa 20 sunt fiscale (impozite, TVA, CAS etc), iar restul sunt taxe parafiscale, aplicate pentru autorizarea diverselor activitati antreprenoriale (avize, autorizari, licentieri s.a.), conform unui studiu realizat de compania de consultanta Golden Mind&Spirit.
Pentru achitarea celor aproximativ 280 de taxe parafiscale, contribuabilii petrec la ghiseele autoritatilor 220 de ore pe an, adica aproape 10 zile, concluzioneaza studiul. Fiecare taxa trebuie platita in alt loc, respectiv la sediile sau ghiseele autoritatilor perceptoare, ceea ce face ca un cetatean sa fie nevoit sa parcurga tot atatea drumuri prin oras, judet sau chiar la Bucuresti.
Autorii studiului propun autoritatilor romane si o solutie pentru evitarea acestui calvar: infiintarea unui centru unic de plata online a tuturor taxelor, sub coordonarea Ministerului Finantelor.
Intalniri intre constructori si autoritatile locale
In cursul lunii viitoare, conducerea Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) organizeaza cea de-a IV-a editie a „Conferintelor Locale”, eveniment care urmareste promovarea dialogului economic si social intre administratorii firmelor membre ale PSC si reprezentantii autoritatilor locale, in ideea folosirii oportunitatilor de dezvoltare a pietei constructiilor. Manifestarea amintita va avea loc in opt mari orase ale tarii, intre care figureaza si Ploiestiul, intrucat aici exista o filiala a PSC.
Informatii suplimentare puteti afla la telefonul 021/3119594 sau office&psc.ro