Directia de Sanatate Publica Prahova a terminat stocul de lapte praf, pe 17 februarie a.c. nemaiavand nici macar o cutie in depozit. Si chiar daca bugetul pe anul acesta pentru achizitionarea acestui produs a fost aprobat de catre Ministerul Sanatatii, deocamdata nu se poate trece la cumpararea efectiva, deoarece nu se cunoaste inca modalitatea agreata de ministerul de resort: fie se va accepta achizitionarea laptelui praf la nivel local, fie la nivel central. Reprezentantii DSP Prahova asigura insa beneficiarii ca lucrurile vor fi urgentate, astfel incat sa nu fie intarzieri pe luna martie in distribuirea cutiilor de lapte praf.
Potrivit datelor statistice ale DSP Prahova, in ianuarie a.c., existau la nivelul judetului 286 de copii beneficiari ai ,,Programului National de Sanatate a Femeii si Copilului – Profilaxia distrofiei la copiii cu varsta cuprinsa intre 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern, prin administrare de lapte praf’’, insa numarul bebelusilor care au dreptul la lapte praf nu este unul fix, acesta variind de la luna la luna. In ceea ce priveste necesarul de anul acesta, DSP Prahova a estimat o cantitate de 20.000 de cutii de lapte praf, fondurile aprobate in acest sens de catre Ministerul Sanatatii insumand 79.000 de lei.
Nici circuitul actelor pentru ca laptele praf sa ajunga la beneficiari nu este mai simplu. Medicii de familie lanseaza lunar precomenzi la DSP Prahova, in primele cinci zile lucratoare ale lunii. DSP Prahova comunica primariilor cantitatile de lapte praf alocate pe fiecare unitate administrativ-teritoriala incepand cu data de 10 a lunii in curs. Apoi, in perioada 10 – 20 a fiecarei luni, intre orele 10.00 -12.00, DSP Prahova distribuie – din depozitul de la Halele Centrale – catre primarii cantitatile de lapte praf repartizate. Primariile, la randul lor, prin persoana responsabila cu distributia de lapte praf in teritoriu – nominalizata prin dispozitie de primar – distribuie in teritoriu cutiile de lapte praf catre beneficiari, pana la finele lunii respective, in baza retetelor eliberate de medicii de familie. De asemenea, primariile sunt obligate sa inainteze la DSP Prahova dosarul cu justificarea lunara a distributiei de lapte praf pentru luna curenta – centralizatorul cu beneficiarii, cantitatile distribuite, retete de la medicii de familie in original – pana la data de intai a lunii urmatoare. Potrivit reprezentantilor DSP Prahova, pana in prezent nu au existat nici intarzieri in asigurarea la timp a laptelui praf si nici situatii in care laptele praf sa fie refuzat de beneficiari. De asemenea, reamintim ca incepand de anul trecut criteriile de acordare a laptelui praf s-au modificat. Astfel, categoriile de beneficiari au fost limitate la copiii care nu primesc lapte matern, fie pentru ca sunt adoptati, fie pentru ca sunt copii ai caror mame au decedat sau au contraindicatii de alaptare din cauza unor boli grave (TBC pulmonar activ, septicemie, boli psihice grave, diabet zaharat decompensat, mama infectata cu HIV, tratamente cu citostatice etc). Laptele praf nu mai este eliberat pentru copiii care beneficiaza de lapte matern, dar au o crestere necorespunzatoare.
C. DOBRE