• Prejudiciul stabilit in urma cu doi ani la un control al Camerei de Conturi Prahova – inca nerecuperat, din cauza neinceperii procesului penal

„Umbrela” protectoare a partidului face minuni privind cercetarea unor fapte de natura penala – chiar si atunci cand este vorba doar despre persoane care ocupa functii putin importante, de exemplu de consilieri judeteni ai PDL. Desi Danut Cornea, fostul director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SC Plopeni Industrial Parc SA a devenit, in ultima vreme, o persoana care pretinde ca apara, cu orice pret, prin atitudinea sa din timpul sedintelor Consiliului Judetean Prahova, „legalitatea” hotararilor alesilor, trecutul acestuia nu este nici pe departe imaculat.

In timp ce alt fost director de parc industrial a ajuns la inchisoare, pentru un prejudiciu de circa 7,5 milioane de lei, Danut Cornea se lafaie, inca, nestingherit, in scaunul de ales local, desi, privind in urma, nu ar trebui sa fie atat de linistit. In special pentru ca autoritatile competente inca lucreaza la finalizarea dosarului privitor la vanzarea la pret mult subevaluat a unor terenuri, in urma cu aproximativ patru ani.
La sfarsitul lunii noiembrie 2011, fostul director al Parcului Industrial Ploiesti, Valerian Sfarloaga, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare de catre instanta penala a Curtii de Apel Ploiesti, precum si la plata unei sume colosale – de circa 7,5 milioane de lei. Sfarloaga a fost acuzat si condamnat pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, fapta din perioada 2004-2005.
Chiar daca prejudiciul constatat de Camera de Conturi Prahova, de care se face direct raspunzatoare fosta conducere a
SC Plopeni Industrial Parc SA, este mult mai mare decat cel de la Parcul Industrial Ploiesti, fostul director general, Danut Cornea, doarme – momentan – linistit, desi va trebui sa dea serios cu subsemnatul in legatura cu vanzarile nelegale de terenuri de la fosta unitate militara Ciuperceasca. Cel putin unul dintre aceste terenuri vandute la pret de dumping a fost revandut de catre una dintre societatile despre care am mai scris, in numarul de miercuri al cotidianului Prahova – SC Gercom Business SRL, firma care, in urma vanzarii, se pare ca a obtinut un pret mult mai bun decat atunci cand l-a cumparat, in perioada in care „Ciuperceasca” a fost vanduta bucata cu bucata (lunile mai-iunie 2008).
Afacerea „Ciuperceasca” este una dintre ingineriile financiare prin care terenuri scumpe au fost date pe nimic, in vremea mandatului lui Florin Anghel la conducerea Consiliului Judetean Prahova.
Am solicitat, din partea Directiei Nationale Anticoruptie, informatii referitoare la stadiul anchetei derulate de catre aceasta institutie privind prejudicierea Parcului Industrial Plopeni, prin subevaluarea pretului terenurilor vandute in anul 2008. Deocamdata, potrivit Biroului de Informare si Relatii Publice al DNA, datele solicitate nu pot fi facute publice, dar precizam ca vom reveni cu amanunte imediat ce reprezentantii acestei institutii le vor oferi. Momentan, prezentam din nou constatarile facute in urma controalelor realizate de catre Camera de Conturi Prahova, care au vizat evolutia si modul de administrare in cazul patrimoniului SC Plopeni Industrial Parc SA, pe perioada 30.06.2006 – 30.12.2009. Pe scurt, s-a ajuns la concluzia ca s-au inregistrat atat abateri cu caracter financiar-contabil, cat si prejudicii a caror valoare depaseste limita bunului simt, dar si, in special, limita legalului. Problema este ca prejudiciul, stabilit de catre Camera de Conturi Prahova, cel putin in privinta afacerii „Ciuperceasca”, la aproape cinci milioane de euro, nu va putea fi recuperat de la fosta conducere (inclusiv de la Danut Cornea) decat dupa ce instanta penala va decide definitiv si irevocabil vinovatia membrilor acesteia.
Raportul Camerei de Conturi Prahova privitor la activitatea desfasurata de catre reprezentantii institutiei in 2010 (an in care s-a efectuat controlul si la SC Plopeni Industrial Parc SA) mentioneaza: „In perioada mai-iunie 2008, SC Parc Industrial Plopeni SA a instrainat, prin vanzare-cumparare, constructii si teren categoria curti-constructii cu suprafata de 402.412 mp. Pentru vanzarea terenurilor, AGA a stabilit si aprobat pretul de vanzare, fara a impune licitatie publica si fara evaluarea acestora la data vanzarii. Preturile de vanzare aplicate au fost cele obtinute in urma evaluarii terenului in vederea inregistrarii aportului de capital, subscris de Consiliul Judetean, efectuata in luna septembrie 2007. Terenul a fost transmis prin HG nr. 118/2006 de Ministerul Apararii Nationale in domeniul public si in administrarea Consiliului Judetean cu o valoare de 15 euro/mp, iar in urma evaluarii i s-a dat valoarea de 1,18 euro/mp, in conditiile in care terenul nu s-a degradat, ci chiar s-a mentinut partial impadurit. Avand in vedere piata imobiliara de la acea perioada, valoarea terenului nu putea sa scada, cel mult ar fi ramas constanta. In aceste conditii, la control s-a estimat ca patrimoniul societatii a fost pagubit cu 13,82 euro/mp, ceea ce, pentru intreaga suprafata vanduta, reprezinta 4.874.686 euro (17.687.311 lei la cursul de schimb de 3,6284 lei/euro la data tranzactiilor – de 05.06.2008)!
Auditorii publici externi ai Camerei de Conturi Prahova care au efectuat controlul au mentionat, foarte clar, in textul procesului-verbal de constatare, emis in data de 12 februarie 2010, ca „au fost constatate fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale” si, mai mult decat atat, s-a precizat negru pe alb: „Cornea Danut Marcel, in calitate de presedinte al CA (n.n. – al Consiliului de Administratie), director general al entitatii, este persoana responsabila privind modul de aplicare a procedurilor de vanzare si semnarea contractelor de inchiriere cu clauza de preemptiune, fara a se face precizarea legala de aplicare a clauzei in caz de obtinere a unor preturi egale la vanzare”.
Mai mult decat atat, intr-un alt proces-verbal de constatare, din data de 23 februarie 2010, reiese ca „intre SC Plopeni Industrial Parc SA (…) si Cornea Danut Marcel nu s-a incheiat contract de munca si nici contract de performanta, ceea ce a determinat lipsa unor sarcini concrete si a creat premisele exercitarii unor atributii preferentiale (…), astfel, presedintele consiliului de administratie caruia i-au fost atribuite prerogative de director general (n.n. – Danut Cornea) a primit in perioada iulie 2006 – august 2008 o indemnizatie lunara fara a exista un contract de performanta. Astfel, nu s-a efectuat in perioada respectiva o analiza a modului de asumare a raspunderii si nici nu s-a aplicat prevederea referitoare la reducerea indemnizatiei in cazul nerealizarii criteriilor sau obiectivelor”. Foarte convenabil, adica banii au venit din mai multe parti, fara vreo asumare a raspunderii!
Masurile dispuse si recomandarile formulate de Camera de Conturi Prahova, in urma controlului, au vizat, printre altele, stabilirea intinderii prejudiciilor si dispunerea masurilor pentru recuperarea lor, precum si sesizarea organelor de urmarire penala competente pentru operatiunea privind vanzarea de active din locatia „Ciuperceasca”. Sesizarea institutiilor statului responsabile cu cercetarea penala a afacerii s-a realizat, iar acestea urmeaza sa stabileasca infractiunile de care se face vinovata fosta conducere a SC Plopeni Industrial Parc SA, prin crearea unuia dintre cele mai mari prejudicii constatate de catre Camera de Conturi Prahova.
Violeta STOICA